Доц. Христо Шивачев: Имаше проблем със заплатите в „Пирогов“ заради състоянието на болницата
България 07.12.2017 07:41  |   Обновена: 07.01.2018 08:02
София
0 коментара

„Пирогов“ работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. Това призна в предаването „Тази сутрин“ по bTV доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение.

Коментарът му бе по повод продължаващите и днес, вече трети ден, протести на служители на болницата.

Шивачев обясни, че на медицинския съвет на „Пирогов“ е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати. Целта е била да се покрият финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, каза той.

Гостът посочи и че това отлагане е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата.

В „Пирогов” протестираха срещу ръководството на болницатаСпоред синдикати напрежението в най-голямата спешна болница нараства заради „хаотичното и некомпетентно управление”

За обвиненията на протестиращите, че липсват медикаменти, дори чаршафи Шивачев каза: „Осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата“.

Той посочи, че не смята да подава оставка.

Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си. В момента в „Пирогов“ тече проверка на Медицинския одит съобразно тези искания, така че ще видим какви са резултатите от нея, каза още Шивачев.

Лекарите от „Пирогов“ излизат на протест за втори пореден денМедиците настояват за оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов

Според него няма раздуване на администрацията в болницата, а се правят редица стъпки за оптимизация на дейността ѝ.

Шивачев посочи, че задълженията на „Пирогов“ са около 21 млн. Според него при встъпването в длъжност на сегашния директор на болницата проф. Асен Балтов те са били 18 – 19 млн.

В момента самият Балтов е в чужбина на планиран годишен отпуск.

Вижте целия разговор във видеото:

Същевременно днес служителите в „Пирогов“ ще протестират за трети пореден ден. Те са недоволни от управлението на болницата и настояват за оставката на Балтов, който според тях е некомпетентен да управлява лечебното заведение.

Протестът започна във вторник, когато бяха дадени примери за скандални според протестиращите назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на медицински служители, чиито възнаграждения били намалели. Вчера от ръководството на болницата разпространиха съобщение, в което се казва, че „Пирогов“ продължава да работи при нормални режим и натовареност, въпреки „опитите да се създава напрежение“.

0 коментара
utrack