Екатерина Захариева за КСНС, Стоичков, българския в Украйна и българите в Албания
България 13.10.2017 09:07  |   Обновена: 13.11.2017 09:01
София
1 коментара

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), статута на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания, както и правата на хората с българско самосъзнание в Украйна и Албания.

Самата Захариева не присъства на КСНС, като беше обявила отсъствието си предварително. Тя обаче посочи, че от хора, които да били на заседанието, знае, че „не е имало усещане за това, че заседанието се блокира“. Правосъдният министър Цецка Цачева пък я уверила, че „и премиерът, и президентът са били в работна атмосфера“.

Заседанието на КСНС в понеделник се провали заради липса на кворум.

Захариева посочи още, че е за насрочения съвет са разбрали от медиите. Преди да се свиква КСНС, трябва да се говори с премиера, с председателя на Народното събрание, с докладчиците, за да се осигури кворум, препоръча тя. Убедена съм, че когато продължим във вторник, ще излезем с добро решение, каза още вицепремиерът.

В качеството си на министър на външните работи тя още веднъж посочи оповестеното преди дни съобщение на МВнР, че почетните консули нямат мандат.

Министерството направи уточнението след скандала с изказването на Христо Стоичков след референдума за независимост на Каталуния, в което той поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сандамария. Тогава МВнР обяви, че започва процедура по освобождаването му от поста почетен консул, а футболната легенда отговори, че мандатът му е изтекъл преди 14 месеца.

Вицепремиерът на Испания ще съди СтоичковКамата обвини Сорая Саенс де Сантамария във франкизъм

„Благодарни сме му за това, което е направил“, каза Захариева и добави, че българските почетните консули нямат мандати, но самият Стоичков от година или две не живее в Испания, така че няма и как да върши тази работа.

Тя обясни, че на почетните консули, както и на мандатните дипломати, се издава документ, които показва, че заемат поста, но с изтичането му те не го губят. Все едно като ви изтече паспортът, да кажете, че не сте български гражданин, каза тя.

За думите на Стоичков, че България е взела страната на Испания и му е показала червен картон, Захариева коментира: „Не сме взели никаква страна, взехме страната на България“.

„Мисля, че прекали“, каза още тя, коментирайки изказванията му за испанския вицепремиер.

Стоичков се извини за споменаването на сина на испанския вицепремиер (ВИДЕО)Камата: Съжалявам искрено. Детето няма никаква вина

 

Представете си една област от България да реши да си направи референдум, потъпквайки всички конституционни права и да реши да се отдели. И да излезе някой почетен консул и да каже: „Ние сме за отделянето на тази област. Горе-долу това е“. Българското правителство застава зад приятелска Испания, каза Захариева.

Министър Захариева: Христо Стоичков прекали (ВИДЕО)"Не сме взели страната на Испания, а на България", заяви външният ни министър

По конституция Каталуния няма право да прави референдум. Той е незаконен и не можеш чрез незаконен референдум да казваш, че се самоопределяш като държава. Призоваваме към диалог и деескалиране на ситуацията, каза външният министър.

 

Според нея хората в областта са били подведени, а политическите лидери не трябва да тласкат към разделение, а към обединение.

За законопроекта за малцинствата, внесен в албанския парламент, в който българите бяха изключени, Захариева посочи, че са внесени над 3000 подписа от албански граждани, които се самоопределят като българи.

Тя съобщи, че правната комисия на албанския парламент с единодушие е предложила да бъде обърнато внимание на тази подписка и вероятно днес това ще бъде гласувано.

Евродепутати от различни страни искат Албания да признае българското малцинствоПарламентът в Тирана работи върху проект на Закон за защита на националните малцинства, според който в страната няма българско малцинство

 

Министърът потвърди, че партията Македонски алианс за европейска интеграция се противопоставя на признаването на българско малцинство. Не можем да се бъркаме във вътрешните работи на чужди страни, но не може и тази партия да пречи на хората да се самоопределят, посочи тя.

 

За изучаването на български език в Украйна министърът посочи, че президентът Петро Порошенко вече е подписал закона за изучаването на чужд език, но той няма да засегне изучаването на български език, а по-скоро ще допринесе за това. Такава е и позицията на представители на българското малцинство там.

Причината е, че в Украйна българският се преподава в украински училища като чужд език. При унгарското и румънското малцинство случаят е различен, защото те имат изцяло унгарски и румънски училища, посочи тя.

Микола Балтажи: Децата на българите в Украйна ще учат български езикТе няма да бъдат засегнати от спорния закон за украинския език, увери посланикът

 

Все пак трябва да следим как ще се приложи този закон. Ще настояваме в изработването на подзаконовите нормативни актове да има участие на български експерти и хора от българското малцинство.

За последните скандали, т. нар. гейт-ове, тя каза, че се фабрикуват обвинения и се изкривяват данни. Според нея целта на опозицията е ГЕРБ непрекъснато да се брани, за да не може да си изпълни програмата си, но не успяват.

Вижте целия разговор във видеото:

1 коментара
  • 1 keyem преди 23 седмици Абе Антоне,защо не опонираш на тая пишман министърка,когато говори глупости ! Как можа да направи аналогия между автономните области в Испания и нашите административни области !? И ти и мълчиш....! Явно си слаб по история ! Толкова са ни различни конституциите,че просто никаква аналогия не може да се направи ! Испания е като бившия Съветски съюз ! Можеше ли някой да поиска независимост по времето на Брежнев !? Тя е монархически съюз между 17 автномни области,които в последните години се получиха фискални диспропорции между тях ! Представете си една област от България да реши да си направи референдум, потъпквайки всички конституционни права и да реши да се отдели. И да излезе някой почетен консул и да каже: „Ние сме за отделянето на тази област. Горе-долу това е“. Българското правителство застава зад приятелска Испания, каза Захариева.
utrack