Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция
България 14.02.2018 19:46  |   Обновена: 14.02.2018 22:15
България
19 коментара

Истанбулската конвенция ще бъде приета само ако има абсолютен консенсус по нея. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в специално интервю пред bTV от формата „Питай премиера”. Премиерът коментира отношенията си с коалиционните партньори, с президента Румен Радев, както и външнополитическите инициативи за Западните Балкани и протестите за Пирин.

Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в специално издание на поредицата „Питай премиера" по bTV. 

"Оттук нататък всеки, които си играе със страховете на хората, всеки който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия".

Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари, пита министър-председателят.

Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум, и че няма смисъл от референдум и, както и, че той лично би гласувал против еднополовите бракове.

„Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои”.

„Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха – не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото… аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието над жени и деца… къде тук пише за еднополови бракове.

И аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че уплашиш хората.

Щом хората са уплашени – махаме я", връщаме дебата отначало, категоричен беше премиерът.

"И аз като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати, няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст, дори един Джамбазки казва – "Аз бях въздържал се, защото има и много хубави текстове". Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие", добави Борисов.

"Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как ние искаме да правим децата гейове, да чувам такива мъжкари всеки ден да се изказват. Ама такива мъжкари аз не съм чул, че има в България, толкова мъже.

Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, докато не върнем дебата.

ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без Патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилие над жени и деца е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам".

Много въпроси зададоха зрителите за две оставки – на Валери Симеонов и на Нено Димов.

На Нено Димов във връзка с протестите в защита на Пирин, а на Валери Симеонов и за изказването му по отношение на евродепутата Ска Келер.

Партията на Валери Симеонов за евродепутат: „Нагла”, „джихадистка”, „с неадекватен вид”, „с позорна слава”НФСБ предлагат да извозят Ска Келер до границата на собствени разноски

Бойко Борисов уточни, че се е чул по този повод с Валери Симеонов и му е казал, че такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз е неприемлив затова и са се разграничили с прессъобщение от неговите думи.

За Пирин

"Зелените в България не могат да се оплачат от мен, те са били чувани винаги, по всички теми", каза премиерът.

В коментар на продължаващите протести премиерът каза: „Иначе как ще се покаже Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види, нали трябва да намерят някаква тема”.

„Аз се отнасям с огромно уважение към тези хора, и Сандов, и Тома Белев, и с алпиниста Боян Петров, прекрасни хора", категоричен беше Бойко Борисов.

На въпроса защо не могат да се разберат тогава, министър-председателят отговори:

„Защото не случайно това са патриоти, не случайно народът ги е избрал, защото има част от българите, които обичат да са по-твърди, по- така да тропат по масата, по-войводи да са, нека така да го нарека, и имат такъв стил, те така са спечелили изборите, затова техните партии си ги подкрепят по този начин. Ние иначе щяхме да сме една единствена партия и всички да сме еднакви.

Мога само да кажа с този начин на изразяване на Валери Симеонов – че са глупаци, аз не съм не само съгласен, а и не го възприемам.

В същото време, когато вицепремиерът и министър на околната среда внася предложение за втори лифт, който и ние сме обещавали в цялата предизборна кампания, ние само това сме приели”.

За да има оставки и да се приемат оставки, трябва в парламента парламентарното мнозинство да ги приеме, уточни Борисов.

Всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен", но го крият, каза още премиерът.

„Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва в момента.

Бойко Борисов: Омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко, което се случва в моментаСлед като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е, ако не собственика, достатъчно близък до собственика, за да взема решения, каза Борисов

За президента Румен Радев

Отношенията ми с президента Румен Радев са добри и винаги съм се отнасял с изключително уважение, подчерта Борисов. „Но когато някой му напише в речта „кукловодите на Истанбулската конвенция”… Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, че в 47 държави да се приеме тази конвенция”, допълни премиерът. Той коментира и думите на Румен Радев, че парламентарната република е атрофирала, а НС се е превърнало в нотариат, който изпълнява волята на Борисов. 

„Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Така е в Конституцията, така е казано, написано е, прието е преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой е едноличен господар в България. Парламентарната република казва, че партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което подкрепя политиките на правителството. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Не може”, изтъкна премиерът.

„Кое е атрофирало? Парламентът действително този път стана по-рязък към всички. На мен не ми е приятно, като неговите съпартийци му от БСП такиви обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват”, отбеляза той.  

Никога не заобикалям президента, категоричен беше премиерът по повод изказването на държавния глава, че разбрал от медиите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще идва на официално посещение у нас. „Винаги когато пътува колкото и каквито министри  и членове на делегация пожелае, толкова отиват. В изпълнителната власт имаме своите правила. В случая, когато с Туск, Юнкер, Таяни сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на Макрон го бях договорил. Отидохме във Варна заедно, направихме го прекрасно, и той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна”, подчерта Борисов.

„Там има един човек, който пише, и е „сивият кардинал”. От години общувам с президента Радев, той е прекрасен човек и се разбирам прекрасно с него”, каза още Борисов.

На уточняващ въпрос той заяви, че става дума за „един медиен човек, помня го от Би Би Ти, още от телевизията на Пеевски го помня”, а впоследствие заяви, че има предвид началника на кабинета на президента Иво Христов.

След разговора Христов реагира с пост във „Фейсбук”:

Премиерът подчерта още, че няма тема, по която с президента Радев да не са се разбрали.

„За НСО завчера – освобождава, назначава. Казах: „Само ми изпрати документа, веднага ще го съгласувам”. Днес външният министър Захариева каза: „Президентът предлага посланик за Москва”. Казвам: „Щом предлага, съгласуваш веднага. Трябва да уважаваме мнението на президента, когато предлага, разбира се, и те би трябвало да уважават, когато парламентът или премиерът го правят”, коментира Борисов.

За срещата с Ердоган във Варна

„Първо, за да се състои тази среща, трябва да има любезни домакини, и то такива, че да ти дойдат на гости и едните, и другите. Всички искат да направят подобна среща, но не става. Трябва да си го работил години наред. Трябва и тогава, когато се  носят пасиви, пак да си подал ръка”, каза Борисов.

„Сега, когато имаш нулев натиск на границата месеци, година наред, и българите спят спокойно и забравиха много бързо и Харманли, и „Овча купел”, нормално е сега да поискаме да се нормализират отношенията, защото в противен случай на Балканите, особено в България, с българските мюсюлмани, с изселниците, които 87-88 г. заминаха, това са живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития. Приятелството и добросъседството е жизненоважно”, посочи премиерът.

За отношенията с Македония

Историята ще каже дали съм имал успех или не с Македония, заяви Борисов. „На Балканите, ако започнеш да даваш акъл или започнеш да обясняваш кое е правилно, това мигновено предизвиква есплозия”, заяви той. Според него, ако започнем да „даваме акъл” на Гърция и Македония в спора за името, „не само ще ги подразним, но и ще попречим”. По думите му, ако Скопиe и Атина намерят компромис за името, това ще бъде прекрасно за общия път към НАТО и ЕС за целия регион. Борисов изтъкна, че след подписването на споразумението с България македонците отчитат 12% ръст на туристи, бизнес и инвестиции. 

„За моя радост дойде времето, когато моите приятели от Видин казаха:  „Искаме магистрала”. Допреди една година беше: „Асфалт не се яде”. Сега казаха: „Дайте магистрали”. Ще дойдат на моя акъл”, заяви още премиерът.

19 коментара
 • 19 AntenorA преди 5 дни Не знам от къде идва тва с еднополовите бракове. Нямам нищо против тях. Проблеми са неща като това "да насърчава действителна равнопоставеност между жените и мъжете, включително чрез овластяване на жените; " Равенство на възможностите е едно, равенството на резулатите е друго. Не всичко е лошо, обаче има определени неща, които звучат доста зле. Като този пример. И това идва от човек, който се смята за феминист... Нека не си причиняваме това, което си причиняват щатите в момента.
 • 18 An072 преди 1 седмица Хората не са уплашени от ИК - отвратени са! Както и от позицията на Правителството по въпроса. Въобще не трябваше да се стига да бъдат КОРИГИРАНИ от обществото. Ако едно правителство работи в интерес на народа си не може да служи на двама господари. Какво значи ЕС? КОЙ е по-важен за това правителство? Съюза или ЕС? Ми ако ще е ЕС- да си ходят!
 • 17 danekdeen преди 1 седмица Ама страшно нагли сте станали борисов,значи пари за допитване до народа нямаме,защо да ги харчим,но пари за партиини субсидии имаме и то ежегодно! Наистина ли сте забравили кой е Суверена? Кой ви в истинският началник!
 • 16 mintata_38 преди 1 седмица крадцииииииииииии,браво и си мислят че им вярвамеее
 • 15 gyv преди 1 седмица Ама пък иначе е весело.
 • 14 gyv преди 1 седмица Срамно е такъв нищ човечец да се води премиер. Н евиждам за какво му трябваше тази изява, просто показа колко елементарен е, за пореден път.
 • 13 da_vin_4i преди 1 седмица Г-н,Борисов искам да попитам,какво стана с милиардите с които ни заробихте, от Европейските и световните банки.Нищо реално не се забелязва на хоризонта от тези голями заеми.Просто кажете на кой платихте и за какво.Моля само без оправдания,а истината пред народа и обикновения човек,ако го зачитате.
 • 12 taniaB преди 1 седмица Г-н Борисов, докога в НАП и други държавни институции ще работят , по-точно ще бъдат експлоатирани хора по отживялото отдавна ПМС 66, т.е. на минимална работна заплата. Техният труд е точно толкова отговорен и квалифициран, колкото и на разните други измислени длъжности като специалисти, експерти и т.н.. И как е възможно лесното кариерно развитие за определени хора, а за други е невъзможно? Ще ми посочите ли държава, в която съществува такова постановление?
 • 11 gazspiracka преди 1 седмица за бдж колко сигнала да му дадат че да ги уволни
 • 10 hrisi051 преди 1 седмица г-н Борисов , имам въпрос относно децата на България . Кога ще има ефективна реформа в здравеопазването ? Кога НОИ ще спре да ограбва работещите и осигурени родители и ще започне да помага в лечението на децата . А болните дечица в нашата държава са прекалено много ? Защото сега излиза така - държавата в частност НОИ се подиграва както с болните деца така и с родителите , които се борят те да оздравеят ? За да няма демографска криза първо трябва да се борите за здравето и живота на децата които вече ги има .
 • 9 nomad78 преди 1 седмица г-нБорисов, вие милиардер ли сте?
 • 8 koko098765 преди 1 седмица Посещавал ли е малките населени места където има споразумение между фирмите за поддържане на ниски заплати?
 • 7 bobyboxx преди 1 седмица Кога ще се помисли за малките градове, трябват там работни места, а не само за големите да се мисли. Стига вече безхаберие... Айде чакам отговор
 • 6 koko098765 преди 1 седмица Знае ли колко процента от населението получава тази средна заплата за страната която спомена ?
 • 5 ruslanka преди 1 седмица Господин Борисов, кога ще има работни места за хората в неравностойно положение? Защо нищо не правите по този въпрос, защо тези хора се считат за неграмотни, за хора втора ръка , за недъгави и за неможещи и незнаещи? Защо не им се дава шанс на тези хора? Защо не обърнете внимание малко повече върху социалната политика, както едно време я имаше, а сега къде е?- Ще ви кажа в трета глуха.
 • 4 tina831024 преди 1 седмица Господин Борисов, искам да попитам ще бъдат ли обещетени по някакъв начин семействата на изселените българи от Мала Азия? Темата беше повдигната преди години, но развитие няма. Благодаря!
 • 3 gitte преди 1 седмица Г-н Борисов, кога държавата ще помогне на мъжете и жените който ползват донорски материал при инвитро процедурите? Защо трябва те сами да се финансират?
 • 2 dvpm53 преди 1 седмица Господин Борисов, квартал на Пловдив с името "Гаганица" е без канализация а съществува повече от 65 години. В този квартал има около 100 къщи на български семейства. Как е възможно в 21 век да съществува подобно нещо в един от най-големите ни градове!. Моля за Вашата намеса господин Борисов, наистина разчитам на това и още останалите живущи в квартала!
 • 1 dvpm53 преди 1 седмица Господин Борисов, с уважение се обръщам към Вас и питам: Защо квартал на Пловдив
utrack