Как се сече незаконно в присъствие на горски служители
България 13.10.2017 07:17  |   Обновена: 13.11.2017 07:01
Дани Атанасова Горно Сахране
0 коментара

Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Сахране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство.

„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП. – Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“.

Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път.

Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.

Незаконна сеч минава под прикритието на европрограмиСлужители на замесена фирма нападнаха екип на bTV

„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк... при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.

„Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. И продължи: „Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

Наказание за служителите няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е проблемът.

bTV Репортерите: СечРазследване на bTV разкри схема за незаконна сеч с участието на държавни служители

Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „Мазалат“ „нашите служители са били със съвсем друга задача там“. Той обаче не уточнява каква.

Служителят на стопанството, който е избягал по време на проверката – Цветан Цветанов, отрича да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, за да вземе кафе.

На въпрос дали е видял незаконната сеч, той отговаря: „Ами значи... какво означава незаконна сеч?... Просто карах по пътя... може да съм я пропуснал“.

Директорът на ловното стопанство обяснява, че не вижда връзка между секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай дори не са стигнали до него.

Според горските инспектори много често подобни случаи се решават в съда. Поради липсата на конкретни доказателства за съучастие на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.

Вижте повече във видеото:

0 коментара
utrack