Медицинска апаратура- на оживени обществени места
Общество 11.10.2013 18:00  |   Обновена: 24.11.2014 13:45
България
1 коментара

Медицинска апаратура- на оживени обществени места. Кардиолози предлагат на стадиони, в метро станции и големи магазини да бъдат поставени дефибрилатори.

Представете си, че пазарувате в мола или чакате полет на летището. Внезапно, на човекът до вас му прилошава. Ако сте хладнокръвен и бърз, може да спасите живота му за няколко секунди.

„Това е подобно на пожарогасителите - когато има пожар, всеки би могъл да прочете бързо инструкциите и да го използва. Това са автоматични кардиовертер дефибрилатори, умни машинки”, посочи доц Иво Петров.

Дефибрилаторите са автоматични - апаратът сам прави кардиограма и дава инструкции и направления на български. „Тези т.нар. "лъжици", поставени на гърдите на пациента, се извлича запис от тях и апарата сам решава дали се касае за ритъмно нарушение, което е потенциално фатално, и сам преценява дали и кога да подаде разряд”, уточни той.

Част от местата, на които ще бъдат поставени автоматичните устройства, са метростанции, летища, детски градини и големите търговски центрове.

Първоначално, умните устройства ще могат да се използват само след обучение от Българския червен кръст. Около 2 дни са необходими, за да може всеки, който няма медицинско образование, да се научи да работи с дефибрилатор.

„Няма как да навредите, защото той ви казва какво да правите и вие ако знаете, минали сте този курс, лесно може да се помогне на един човек, който в този момент крайно се нуждае от тази помощ”, беше мнението на Надежда Тодоровска.

Автоматичните дефибрилатори могат да бъдат поставени в рамките на година, но след законодателни промени. В момента, право да извършват дефибрилация имат само лекарите. Ако здравното министерство одобри идеята, първият дефибрилатор ще бъде поставен именно до сградата на ведомството. Не само заради символиката, а и защото на метри от него е една от най-големите метро станции в София.

1 коментара
  • 1 rubic преди 4 години Проблем 1: човешкият живот сам по себе си няма цена, но тези устройства имат и при това сумата не е няколко левчета Проблем 2: колко души могат да ползват подобно устройство предвид адски ниската здравна култура у нас?Указания ще бъдат поставени, но по принцип не би трябвало да се разчита на тях, защото при ситуация на живот и смърт трябва да се действа светкавично Проблем 3: кражба. Къде от простотия, къде от немотия, но и в двата случая резултатът ще е един и същ - такива устройства са като щанд за бомбони оставен без надзор от продавача в центъра на детска площадка пълна с дечурлига. Това, което е добре да се направи като за начало, е да минат на проверка от здравното министерство през всеки цех, завод или друго промишлено сдание и да проверят дали там има аптечки ПЛЮС дефибрилатори. В Германия например подобно нещо е задължително.
utrack