„Мекането” като правилно говорно явление
Общество 09.12.2013 13:00  |   Обновена: 24.11.2014 13:45
България
5 коментара
Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Според 51,3% от 2018 пълнолетни българи, участвали в национално анкетно проучване за езиковите нагласи към 12 правоговорни отклонения, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление. Това посочи доц. Красимира Алексова от СУ, представяйки резултатите от проекта "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език".

Тя отбеляза, цитирана от БТА, че анкетираните са определили други 11 правоговорни явления високи оценки за неправилност, но за "мекането" са посочили, че е правилно.

Според проучването явлението "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно, каза доц. Алексова. Тя коментира, че всяко езиково явление, което е масова грешка или повече от хората я допускат, означава, че е езикова тенденция,
която много ясно атакува книжовната норма и трябва тези, от които зависи записването, кодифицирането на нормите, да извършат обстойно проучване дали това не е дублет или не става въпрос за промяна на нормата.

За 55% от анкетираните "мекането" е достатъчно благозвучно и за него се счита, че е говор, типичен за "българския запад - за шопите", но той е разпространен в три четвърти от българската езикова територия.

 


Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването. 68 % от анкетираните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

 

В изследването са посочени също правоговорното отклонение, свързано със смекчаването на съгласните пред "е" и "и", както и за преминаването на неударено "е" в "и". Анкетираните смятат, че това е най-типичното явление, характеризиращо българските източни говори - "дитето" вместо "детето", отбеляза езиковедът.

 


Наблюдава се и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни". "Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира доц. Красимира Алексова. Тя допълни, че в изследването са включени и правоговорните отклонения при формите "главъ" - "глава", "рикъ" - "река".

 

Младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение, заяви доц. Алексова. Тя отбеляза, че с нарастването на образователната степен се повишава и негативната нагласа към правоговорните отклонения. Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно, коментира езиковедът.
 

5 коментара
  • 5 rubic преди 4 години По принцип мекането си е по шопски. Но не се учудвам, че има толкова неграмотни хора, които смятат това за част от книжовния български език. По отношение на това дали е правилно да се използва диалект в разговорната реч - в никакъв случай. Това е част от езика. Разбира се, че има ситуации, в които е нередно (пример: официален разговор) да се изплзва подобен начин на изказ особено тогава, когато човек пише (и тук има изключения, но те са само в художествената литература). Ниското качество на владеене на български език според мен се дължи на две неща - все по-рядко четене на книги и качеството на езика при политици и журналисти (и въобще на хора с публични изяви). Погледнете само каква лексика има доста голяма част от тези хора. Понякога направо ми се плаче като ги слушам или им чета "статиите". А за капак на всичко в последно време е и на мода да се измислят нови думи/изрази или да изменят стари включително и граматическите правила понеже наличните такива в българския език явно не са достатъчни. Пример: СТРАХУВАМ ТЕ или още по-зле - СТРАХУВАМЕ ТЕ. Блестящ пример за неправилна употреба на диалект е "многоуважавания" председател на НС - Миков Пияндето. Борисов също е още един блестящ пример, но човекът си и каза неколкократно, че е израстнал на полета с филия с мас за разлика от други, които са завършили в престижни западноевропейски университети и то не технически специалности, където неправилният изказ не е рядко срещано явление, а такива от рода на философия, политология и т.н. За предложението на езиковедите няма какво да се каже. По тази логика хайде да махнем пунктуацията, главните букви, пълния член, думите с повече от 6-7 букви и т.н. Борбата с неграмотноста не е да ос@реш майчиния език, а да ограмотиш неграмотните. Потресен и погнусен съм от дългогодишните опити на определени индивиди в областа на езикознанието да прокарат подобни скандални промени. За това има речник на разговорните думи!
  • 4 Miro_Petrov преди 4 години Този начин на изказ в българския език не бива да се възприема като нормален литературен изговор. Особено пък и като езикова норма...И бившият премиер говореше по този начин. Мнозина възприемаха "мекането" като нещо нормално, и подражаваха. Беше смешно. И трагично...
  • 3 maria_niki преди 4 години БРАВО!!! ЕЗИКОВАТА НОРМА СЕ ПРИНИЗЯВА ДО ПРОСТАЦИТЕ, СЕЛЯНДУРИТЕ И АЛИТЕРАТИТЕ!? БРАВО. АПЛОДИСМЕНТИ. ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ!!!
  • 2 joreto_jakov преди 4 години Епа неа а бързаме, шуото че паднеме и ше се УдаРИме.... Глеее го тоа... Шопи.... не сте България!!! Научете се да говорите! "Неа а се събрзявамЕ с вас! Неа, да пишеме, четеме, с'реме, и други работи ... еме" като вас!
  • 1 dravko преди 4 години Няма къде да ходимЕ и ще трябва да се съгласимЕ. Само трябва да убедимЕ и текстообработващите програми да не го считамЕ за грешка ;)
utrack