Общинските болници са в готовност за нови протести
България 13.02.2018 21:51  |   Обновена: 13.02.2018 22:41
Мария Ванкова
0 коментара

Общински болници са в готовност за нови протести до края на месеца. Те обвиняват властта в неспазване на обещанията си и искат увеличение на цените на клинични пътеки и облекчаване на медицинските стандарти.

Болницата в Ботегврад, например има просрочени дългове за около 300 хил. лева. Общината помага, но това не е достатъчно.

Миналата година местната власт е отпуснала 430 хил. лева за ремонт и апаратура. За да се подобрят условията обаче са нужни повече пари и усилия и от централната власт, смятат пациенти.

„Понякога постъпват хора, които идват от други места... чак се чувстваме неудобно като ги въведем в стаите“, казва д-р Наташа Вълковска.

Отделението по хемодиализа и една от операционните са модернизирани.

Но за да оцелеят общинските болници, са нужни спешни мерки на държавата, смята управителят на лечебницата д-р Красимир Кушев.

Даниела Дариткова: Проблемът на общинските болници е липсата на кадриТе трябва да оптимизират своите структури, за да осигурят качество, смята председателката на здравната комисия

„Просто трябва да се направи екшън план как да се спасят определени болници, които са нужни на тази страна“, казва той.

„Всеки един ден за нас е ден за загуби – загуби, които се кумулират и които на фона на предишните правят така, че дружествата изпадат във финансова несъстоятелност“, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Всички общински болници са застрашени от фалитТова предупреди в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев

От здравното министерство заявиха, че работят по промяна на клиничните пътеки при преговорите за нов рамков договор. Подготвя се и нова методика за субсидиране на болниците.

Работодателски организации заявиха, че ще подкрепят общинските болници, ако се стигне до радикални действия.

Здравният министър се ангажира да разработи нов модел на медицинската помощДо три месеца той трябва да представи концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските болници

Вижте повече във видеото:

0 коментара
utrack