Отговорите от матурата по български език и литература (2017 г.)
България 19.05.2017 16:25  |   Обновена: 19.06.2017 16:01
1 коментара

Над 50 000 зрелостници днес се явиха на задължителната матура по български език и литература.

Над 4000 камери в залите, 13 500 квестори и мобилни екипи от инспектори се изправиха срещу преписвачите. Девет души бяха хванати да преписват, а анулираните работи са 11.

Над 2000 зрелостници не явиха и ще отложат получаването на дипломи наесен. Малките матури за седмокласниците също протекоха спокойно. Дори те да имат двойки, ще бъдат класирани в някое друго училище на базата на оценките им през годината по български и математика.

Опити за купуване на матурите имаше и тази година. Родители се снабдиха с шпионска техника, за да подсказват на децата си. Отговорите струваха между 50 и 250 лв., а мними измамници се опитаха да спечелят.

Родители купуват шпионска техника, за да подсказват на децата си на матуритеОт 50 до 250 лв. струваха отговорите за матурите

В Добрич пък зрелостник се яви на изрита с газов пистолет. Оръжието му е взето от охраната на училището и момчето е било допуснато до изпита. Това не е било първото му явяване на матура.

За първи път тази година матурата се проведе в три модула с различно времетраене – за да се избегне евентуално преписване.

Зрелостниците писаха за „Албена” на Йордан Йовков на матурата На нея се явиха около 50 000 дванадесетокласници, още толкова седмокласници също са на изпит

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул, или 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците пишат есе или интерпретативно съчинение.

Този модул носи 30 точки.

Вижте отговорите от матурата:

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година са анулирани 11 писмени работи. Девет от тях – заради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово.

Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин.

На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

1 коментара
  • 1 ivanbojidarov73 преди 39 седмици Матурите когато се сте на интервю за работа не помагат .Там не те питат кой какво е писал а дали ще се справиш с работата или имаш опит .Ако реши да следваш трябва да се явиш .Това е излишно пране на пари защото от матури няма никакъв ефект работодатели мушеници много в нашата страна
utrack