Георги Марков: Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България
Политика 18.05.2017 18:43  |   Обновена: 18.06.2017 18:02
2 коментара

Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България, (…) до псевдодемокрация и пседопарламентраризъм.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в студиото на „Лице в лице”  и за пореден път открито заяви подкрепата си за мажоритарната избирателна система.

„Аз съм много последователен съм в тази си позиция, защото още през 90-та година, когато като кандидат на СДС бях избран мажоритарно”, коментира Марков. Той припомни, че самият той през 1993 г. внася искане в Народното събрания за провеждане на референдум за мажоритарни избори, който обаче не събира необходимото мнозинство.

Отлага се решението на ВАС за референдума заради сигнал за бомбаСледващото съдебно заседание ще бъде насрочено за възможно най-близка дата, уточниха от съда

По думите му референдумa, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех.

„От времето на избора на президента Желев (…) такъв вот не е имало и той не може да бъде хвърлен в кошчето – не само поради емоционални съображения, а защото имаме Конституция”, сподели Марков.

Депутатът коментира и предупреждението на българските политолози, които излязоха с изявление непосредствено преди референдума и призоваха българите да не гласуват за мажоритарни избори. По думите му те „са лабораторни хора и не са участвали с жива политика”. Той смята още, че в България се упражнява „уродлива пропорционална система”.

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система240 едномандатни района и активна регистрация за вота в чужбина

„Вярно е, че мажоритарната система облагодетелства по-силните партии”, сподели Марков. По думите му обаче на българските избиратели им е омръзнало от малките партии и се нуждаят от по-силни и представителни. Освен това според него мажоритарният вот би трябвало да стимулира по-малките играчи на политическата сцена да издигат избираеми кандидати.

Вижте повече във видеото:

2 коментара
  • 2 angelov5858 преди 39 седмици Народа го каза вече 100% мажоритарни избори и субсидии от 1 лев!Партиите с изключение на ГЕРБ бягат от мажоритарната с-ма по следните причини:.....1.Няма да могат да си използват люпилната от кадри в София и да ги спуснат като парашутисти в останалите избирателни райони,поради липса на структури във всички избирателни райони...... 2.Няма да могат да си редят листите...... 3.Няма да могат да си поставят кадрите от люпилнята на първите две места и то в няколко избирателни райони...... 4.Поставят се в листите хора без интелектуален капацитет,но са тясно свързани с партиите(артисти,спортисти,чалгаджии)....... ..... 5.Кандидатите за депутати по мажоритарната система трябва да живеят в съответния избирателен район с не по-малко от 6 месеца отседналост.
  • 1 angelov5858 преди 39 седмици Много е прав Марков,че в България се упражнява „уродлива пропорционална система”.Има два положителни момента в мажоритарната изборна система.Единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това умствено по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления.
utrack