Председателството. Ден втори (ОБЗОР)
Политика 12.01.2018 17:56  |   Обновена: 12.02.2018 17:02
София
3 коментара

България получи подкрепата на европейската комисия за влизане в Шенген и еврозоната, както и за газовия хъб "Балкан" по време на първото заседание с правителството.

Получихме и признание за напредъка в борбата с корупцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че този въпрос не трябва да се обвързва с приемането ни в Шенген и еврозоната.

Той видя и прогрес в борбата с корупцията: „Трябва отбележа, че българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години, убеден съм че този проблем ще намери своето решение, но не може да се каже че е изцяло корумпирана страна. Проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места”.

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в ШенгенБългарското правителство, борейки се срещу корупцията, се бори добре и постига напредък, смята председателят на ЕК

Борисов обяви, че по отношение на влизането в еврозоната България е подготвена. Юнкер отбеляза, че у нас „бюджетен дефицит” е непознато понятие и има сериозен напредък.

Борисов е получил подкрепата за поставянето на Западните Балкани като приоритет за Европейския съюз. За Турция в дневния ред на Европа обаче подкрепата не е така еднозначна. Според Юнкер трябва да видим какво ще бъде свършено от южната ни съседка, след като в момента има журналисти в затворите.

„И ние държим на спазването на закона и свободата на медиите и се надявам турското правителство да ревизира своето отношение към тях, за да може на различно ниво, ще търсим друга форма да подобрим отношенията на най- големия съсед на ЕС в тази част на Европа”, каза и Бойко Борисов.

Жан-Клод Юнкер: Западните Балкани са приоритет и на Европейската комисияПредседателят на Европейската комисия посочи, че е впечатлен от откриването на европредседателството снощи

Кабинетът и еврокомисията са обсъдили и газовите доставки. Борисов припомни, че „бяхме най-лоялния член на ЕС” и не бива страната ни да бъде „наказвана” с газови трасета, които да ни заобикалят.

Юнкер подкрепи проекта за хъб и показа картата, която преди 2 години Борисов нарисува – газовите доставки да са свързващи а не разделящи

Работните срещи

Запазването на кохезионната политика или средствата, които България би могла да загуби заради напускането на Обединеното кралство, и европейската интеграция на Западните Балкани бяха основните теми на първите работни срещи на Жан Клод Юнкер с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Още на влизане в министерския съвет и без да изневерява на собствения си стил, Юнкер два пъти се прегърна, целуна и ръкува с Бойко Борисов. Пред камерите – отново. 

Бойко Борисов: Държим твърдо на темата за кохезионните фондовеНай-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите, която да осигурява свързаност, посочи премиерът

Основните въпроси от срещата - България държи на запазването на кохезионната политика и няма да се откаже от нея. Юнкер потвърди, че Европейската перспектива на Западните Балкани е и негов приоритет.

Макар с президента да се познават отскоро, посрещането също беше топло.  Юнкер отново наруши протокола, за да разцелува вицепрезидента Илияна Йотова, която познава от повече от 10 години.

По време на разговора са обсъдени общата европейска отбрана и участието на страната ни в общи проекти от военната промишленост. Както и формирането на Европейския бюджет след напускането на Обединеното кралство.

Жан-Клод Юнкер и Румен Радев са изразили общо мнение, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

3 коментара
  • 3 vputin_ преди 8 седмици ангел марков много си прав , тази статия потвърждава всичко което си написал ! http://skandalno.net/the-guardian-%D1%81-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B5%D1%81-%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA-173868/
  • 2 ангел марков преди 9 седмици КОРУПЦИЯТА И БЕЗЗАКОНИЕТО – ОФИЦИАЛНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! С текста на § 1, т. 16 от ДР на Закона за енергетиката, бруталното беззаконие и тоталната корупция са превърнати от „Народното” събрание в официална държавна политика в областта на топлоснабдяването! -„16. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) "Доставка" е продажбата, включително препродажбата, на енергия или природен газ на клиенти”. С „доставката” в абонатната станция – чл. 4 от общите условия за продажба,, Топлофикация си е записала правото да не прилага императивната материалноправна норма „продажба”, предмет на чл. 150 ЗЕ и да не продава топлинната енергия, а да я доставя в собствената си абонатна станция, която доставка е само вътрешен оборот. С прилагането на „доставката, Топлофикация от производител и търговец с топлинна енергия, е превърната в пълноценно функционираща фабрика за принудително производство на длъжници, а гражданите с тръба за парно в дома си, са превърнати в реални роби на Топлофикация, каквото е състоянието и днес. С прилагане на „доставката” в абонатната станция” при осъществяване на топлоснабдяването, Топлофикация произвежда задължения на гражданите без тяхно знание и съгласие, неограничени по размер и неопределен срок, а след това ги осъжда за задълженията, които принудително/насилствено им е произвела, включително и продажба на жилищата им. При „доставката”, произвежданите количества топлина се определят от „топлинния товар на сградната инсталация”, не притежават качеството стока, не могат да се продават и купуват, поради което Топлофикация ги изхвърля след мястото на доставката, в сметището „сградна инсталация”, което е създала с чл. 4 на общите условия за продажба на ТЕ. При прилагане на „доставката” не съществуват: Закона за енергетиката е суспендиран/спряно е прилагането му; стоката „топлинна енергия”; пазар на топлината и пазарни отношения между страните; облигационно правоотношение; Продавач; Кредитор; Купувач; Длъжник; продажба; покупка; справедливост; свобода и демокрация; отнето е правото на гражданите да купуват по собствена воля топлинната енергия. С прилагане на доставката са установени: произвол; измами; брутално беззаконие; нарушаване на човешките права; липса на справедливост в обществото; корупция във всички органи и организации, на всички нива, без изключение. 12.01.2018 год.
  • 1 Bobkata3302 преди 9 седмици Да му се допровръща на човек от лицемерие и фалш! Снощи все едно гледах конгрес на БКП - същите фалшиви лозунги, същата куртоазия, същото мазнене пред шефовете...направо отврат. А пияният Юнкер счупи тъпомера с тъпата си изцепка, че сме в ЕС само защото на подписването той бил в добро настроение...това намек да му целуваме мръсния задник ли беше, че не разбрах...
utrack