Промените за мажоритарния вот са застрашени от вето
Политика 17.05.2017 19:29  |   Обновена: 17.06.2017 19:01
Десислава Ризова София
0 коментара

Проблеми очакват депутатите с въвеждането на мажоритарния вот. Причината – президентът бойкотира идеята им той да извърши така нареченото райониране.

С промените в Изборния кодекс управляващите предлагат разделянето на страната на 240 избирателни района да бъде поверено на президента. Той обаче обяви, че районирането не влиза в президентските правомощия.

ГЕРБ реагираха остро. „Нека да припомним, че ние сме парламентарна република и законопроектите, които приемаме, са задължителни за всички институции”, подчерта Цветан Цветанов.

Данаил Кирилов: Мажоритарният вот няма да скара управляващитеНе партийният егоизъм ни води в подкрепата на резултата от референдума, каза той

Позицията на президента срещна подкрепа от страна на БСП. Според тях районирането наистина не е негова работа. „Може би следващата стъпка на управляващите ще е да му вменят да прави кадастъра и имотния регистър”, коментира социалистът Филип Попов.

А Патриотите отново изразиха надежда законът да не мине под никаква форма. „Според мен целият законопроект не е обмислен, не отговаря на интересите на обществото и този сигнал на президента е недвусмислено в тази посока”, каза Искрен Веселинов от националистите.

Така, ако законът бъде приет, президентът вероятно ще наложи вето, прогнозираха днес депутати. А за да бъде преодоляно то са необходими 121 гласа.

0 коментара
utrack