Радев назначи в КЗД бивш кандидат-депутат от БСП, забъркан в схема с крадени лични данни
Политика 10.08.2017 19:08  |   Обновена: 10.09.2017 19:01
Канна Рачева София
1 коментара

Остри са реакциите в социалните мрежи след назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. Бившият канадидат-депутат от БСП е от квотата на президента Румен Радев.

Повод за недоволството са съмненията, че Кичашки стои зад инициативни комитети, злоупотребявали с личните данни на хора по време на кампанията за референдума преди година.

За останалите членове на комисията, които са определени от държавния глава, няма коментари. Но, за Петър Кичашки те започват още миналия октомври. Тогава репортер на bTV също откри името си в списъка на един инициативен комитет за изборния референдум, без да се е подписал в него. И точно зад този инициативен комитет стоеше името на Кичашки.

Скандал със злоупотреба на лични данни беляза началото на предизборната кампанияСамо днес десетки български граждани са посетили Комисията за защита на личните данни, за да подадат жалби по същия повод

А на предходния реферундум няколко инициативни комитети, свързани с него и с Борислав Цеков (понастоящем член на Правния съвет на Румен Радев – б.р.), насочиха получените от държавата медийни пакети към сайта „Хаштаг-БГ”. След това стана ясно, че този сайт е част от фондация, собственост на съпругата на Кичашки.

Днес не успяхме да се свържем с него. А тогава - той се извини и отрече всякаква вина: „Става въпрос за провокация, в която госпожа Рачева е просто жертва”.

До февруари нито един случай за подписки с крадени лични данни не беше влязъл в съда. От Комисията за защита на личните данни днес не отговориха докъде са стигнали проверките. Така Петър Кичашки е с чисто съдебно минало, а заплатата му на новия пост в следващите пет години ще е равна на 75 на сто от заплатата на председателя на Парламента.

bTV очаква отговор от администрацията на президента, кои качества на Кичашки са мотивирали избора му.

1 коментара
  • 1 ricoh преди 27 седмици Президент-цървул.
utrack