Росен Плевнелиев: Руснаците тренираха с България, преди да се намесят в изборите в САЩ
Политика 14.11.2017 18:18  |   Обновена: 14.12.2017 18:01
София
3 коментара

ДАНС и партньорските служби още през 2016 г. ясно са установили, че България е обект на руски кибератаки, като обаче партийните лидери у нас не са посмели да кажат нищо по темата. Това каза в студиото на „Лице в лице” президентът (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му след получаването на доклад от службите той е свикал КСНС, на който „всички други български политици се затвориха, не казаха нищо”.

България е една от 30-те най-лесни мишени за хакерите по светаУ нас компютри, сървъри и мрежи са с широко отворени "врати"

„Когато в последствие, още като държавен глава, виждах по документите на НАТО същите адреси, същата организация, същите хора на изток от България, за мен беше ясно, че руснаците по-скоро са тренирали с България своите умения за кибершпионаж и атаки, за да ги приложат след това на изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания, ако щете, вероятно – и Англия”, коментира той и припомни, че през последните седмици няколко страни са обвинили Москва за кибератаки и фалшиви новини.

Той беше категоричен, че санкциите срещу Русия работят и не трябва нашата страна да работи за премахването им: „Не е далновидно и не е продуктивно действие, не е в българския национален интерес – той е да бъдем равни на другите европейски народи, това значи да се държим като достоен член на ЕС, а не да го разделяме”.

Според него след още 1-2 години политиката на Москва ще се промени и не бива да сравняваме мира с „няколко милиарда”, колкото се твърди, че губи нашата страна.

У нас

Росен Плевнелиев беше пестелив в оценката си за наследника си на поста Румен Радев, като посочи, че към момента бившият шеф на ВВС търпи по-малко атаки и се позлва с по-голям медиен комфорт в сравнение с „някои други президенти на България” и тепърва ще трябва да покаже, че може както да мълчи, така и да говори и „крещи”.

Експрезидентът разкритикува държавния глава за провала на антикорупционния КСНС и изрази мнение, че не трябва началникът на новия орган за борба с подкупни политици да се избира на „Дондуков” 2. „В случай, в който президентът е назначил служебно правителство и е назначил антикорупционното звено, няма да има кой да контролира”, посочи Плевнелиев.

Нова поредица словесни атаки между ГЕРБ и БСП заради приватизациятаБСП поискаха днес и изслушване на премиера Бойко Борисов и две политически оставки, а от ГЕРБ призоваха „червения“ лидер да не се крие и заявиха, че са готови да започнат промяната на Конституцията от утре

Според него е лоша идея и обявената „ревизия” на приватизацията. „Подобно действие, което със задна дата променя правилата на играта е крайно непродуктивно както за обществото, така и за държавата”, подчерта той и допълни, че не би посъветвал инвеститор да си влага парите у нас при положение, че условията може да се променят изведнъж и той да се окаже в нарушение.

Плевнелиев попита защо лошите сделки са били допуснати още преди години и защо не е имало следприватизационен контрол, когато е трябвало: „Нима нашата държава не трябва да гарантира, че който не спазва правилата трябва да носи отговорност?”. Той запита и защо не се действа по теми, които все още не са извън давност – като КТБ.

3 коментара
  • 3 ricoh преди 18 седмици Знаех си че на тази статия ще дежурят кремълски тролове :) :) :) Толкова сте предсказуеми. Само ви пускат въдицата с малко стръв от Плевнелиев, и се впускате презглава да защитавате вашата родина Расиа. Да, bobkata3302, очевидно е че си бил много често в Русия по линия на кремълските русороби, които дежурят като тролове на този сайт.
  • 2 Bobkata3302 преди 18 седмици ricoh, кога беше в Русия, че да знаеш какво произвеждат и какво е положението в страната? Питам защото аз бях миналата година и някак си твоите драсканици нямат общо с действителността. Аман от хора, които като прочетат 2 статии в Дневник, Клуб З или Фактор си мислят, че вече знаят всичко. Аман от тъпи клишета на напълно дезинформирани хора. А за Плевнята няма какво да говоря...то неговото е болест.
  • 1 ricoh преди 18 седмици Единственото нещо, което Русия произвежда и изнася за целия свят, е престъпност във всякакви форми. Жалка държава, която не може да настигне цивилизования Запад, и затова иска да го разруши.
utrack