Томислав Дончев: Не бих позволил да мине решение, което да застраши планината
Политика 13.01.2018 10:42  |   Обновена: 13.01.2018 12:13
0 коментара

Не само обичам планините, но и Пирин. Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод продължаващите протести срещу плановете за строителство в региона.

Никола Вапцаров: На този етап втори кабинков лифт над Банско е излишенСпоред местния хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров има мерки, които да намалят опашките

„Всичко трябва да става според закона” и добави, че протестиращите не протестират законодателството. „Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, категоричен е Дончев.

По думите втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така.

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония, смята той. Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет, уточни Дончев по повод полицейското недоволство преди дни. По думите му го безпокои рефлекса „ще ви изкажа на другарката”, ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори.

Край на полицейските протести (ОБЗОР)Реакциите за отпускането на допълнителни 100 млн. лева за МВР обаче бяха полярни

„Истина е, че МВР има нужда от пари – и за заплати, и да са мотивирани, съвестни служители. Там има нужда от много реформи, а посоката трябва да е към повече жива сила, повече разследващи полицаи и по-малко администрация”, заяви той.

По темата за европредседателството вицепремиерът заяви, че му се иска да има адекватни очаквания за него. „Огромен проблем за мен са свърхочакванията. Да, случва се нещо специално, но ние влизаме в дежурство по график и ни чака работа”, уточни той.

Председателството. Ден втори (ОБЗОР)Добри пожелания по темите хъб, еврозона, Шенген и кохезионни фондове и няколко добри думи за борбата с корупцията

Не отлагаме реформи заради председателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната ни работа ще е предизвикателство, категоричен е Дончев. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха.

„Начинът на избиране на комисия „Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той.

Новите обвинения по „Кумгейт” Дончев окачестви като липса на идеи и тези от опозицията.

Елена Йончева с нови обвинения към Делян ДобревТя заяви, че ще предаде в прокуратурата доказателства, че фирми, близки до Добрев и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лв.

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми. „Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена може да срещне политически спънки”, обясни Дончев.

България обяви, че тръгва по пътя на евротоЩе кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на тази година

Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.

0 коментара
utrack