Пострадалите от инцидента „Стомана индъстри“ още са в тежко състояние (ОБЗОР)
България 19.05.2017 20:06  |   Обновена: 19.06.2017 20:01
Емил Митев Перник
0 коментара

Борбата за живота на двамата работници от „Стомана индъстри“, които пострадаха при аварията вчера, продължава. Те са в тежко състояние

Колегите им от предприятието организираха акция за кръводаряване, като много от тях тръгнаха с лични автомобили, организиран транспорт и дори такси към София, за да помогнат.

Разследването на причините за инцидента продължи през цялата нощ. Засега официални резултати обаче няма. Първоначалните усилия са били авариралата пещ да бъде охладена и обезопасена, за да могат разследващите да си свършат работата.

Междувременно работниците още не могат да забравят станалото.

„Беше невероятен тътен, даже помислихме, че е земетресение“, разказа Борислав Борисов.

„Изведнъж стана много светло в цеха, след което стана всичко в прах. Отидохме до пещта и вече бяха извадили двете момчета. Дрехите горяха, просто падаха на парчета. Гледката беше страшна... потресаваща“, разказа негов колега.

Според работниците намаленият брой на персонала и старото оборудване е довело до инцидента.

Генералният директор на „Стомана индъстри“ Александър Александров увери, че всички нормативи и необходими дейности са спазени.

Вчера социалните мрежи изтече клип, на който се вижда как нажежено желязо се излива от една от машините в завода. Според автора му това е друга авария, станала часове преди взрива.

Това не е авария. Това са нормални действия, които се случват при изковаването на метала, когато се кове арматура“, увери Александров. 

Днес част от синдикатите поставиха условия.

„Ако от понеделник не се седне да се преговаря и няма реални резултати, които да задоволят работниците, те заявиха, че категорично няма да влязат в цехова“, каза Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита“.

Служителите искат подобряване на условията на труд сигурността в предприятието.

От днес смяната, работила при злополуката, започва срещи с психолог.

Официалните резултати от експертизите за причините за взрива се очаква да са готови в следващите дни.

Вижте повече във видеото:

0 коментара
utrack