Президентът: Магистратите трябва да са независими, но не и недосегаеми
България 12.08.2017 20:20  |   Обновена: 12.09.2017 21:02
Варна
0 коментара

Магистратите трябва да са независими, но не и недосегаеми, каза тази вечер във Варна президентът Румен Радев. По думите му новият закон за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите.

Това, че ще декларират в кои организации членуват, не означава, че има забрана за това членство, а е в духа на прозрачност за практикуването на тази много важна професия, посочи президентът. Той каза още, че не смята, че в закона са заложени някакви привилегии за членовете на ВСС. 

За създаването на антикорупционен орган президентът посочи, че слуховете за договорка между него и премиера по приемането на закона не отговарят на истината. "Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт", каза Радев.

Нов орган ще използва подслушване и доброволни сътруднициВластта с пореден опит за борба с корупцията по високите си етажи

Той допълни, че с премиера нито са обсъждали, нито са решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Законопроектът в настоящия му вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление, посочи президентът.

Според него е необходим нов единен независим орган, който да затвори цикъла "информациясигнал разследванеобвинение".

Румен Радев защити назначението на Петър Кичашки в КЗДСпоред президента резервите спрямо кандидатурата е трябвало да бъдат изразени по-рано

За ветото, наложено на закона за околната среда, Радев посочи, че никога не е бил против бързото изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при добра законова база, която не подкопава устоите на правовата държавата.

Президентът допълни, че вярва, че законодателят ще предостави такива условия, които да позволят и две съдебни инстанции, и спазването на ускорени срокове. Щом има приоритетни обекти, може да има и приоритетни решения на съда за тях, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Във Варна той се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България.

 

0 коментара
utrack