Приятелите не правят така
България 11.03.2018 17:27  |   Обновена: 11.03.2018 17:32
Светослав Иванов България
5 коментара

В края на миналата седмица руският патриарх Кирил си тръгна обиден от България, недоволен от това, че българските държавни мъже споменали и жертвите на други народи, били се в редиците на руската армия и загинали във войната срещу Османската империя. 

Явно отношенията ни са толкова лоши, че на политическата сцена идва буря подир буря, и то все с исторически привкус. Ако обаче проверим няколко произволни третомартенски речи, ще видим, че нито Борисов, нито Радев казват нещо, което нарушава топлите чувства между българи и руснаци. Защото „ценностите на връзките между двата народа не е възможно да се измерят с пари, те не са подвластни на времето”. Това, между другото, не са мои думи, а на руския президент Владимир Путин, изречени в София по случай 130-ата годишнина от Освобождението на България. 

Ето още два цитата: „Българската победа не беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител”, Георги Първанов, 2011 г.

Президентът, който беше най-близък до Москва през двата си мандата, подчертава българския принос за Освобождението, припомняйки, че духовното възраждане предшества формалното освобождение, което е в резултат на една много по-глобална война на Русия срещу Османската империя. 

Ето и цитат от другия полюс: „Обичам Русия, но повече обичам България”. Петър Стоянов в отговор на Жириновски пред Съвета на Европа, аргументирайки българската молба за членство в НАТО. 

Какво се промени? 

Промени се предимно информационната среда. Ако тогава имаше „Фейсбук”, щяха да плъзнат хиляди клипове как Жириновски е размазал българския президент. Защото в днешния свят не е важно кой какво е казал, а какъв е контекстът, който се представя на широката публика, основно чрез социалните мрежи. Така се моделира и съзнанието, и ценностите, и крайностите. Така се прави политиката днес. 

Но аз се питам, като човек, който не мрази никого, кому е нужно подобно изостряне на отношенията ни? На Русия? Надали. Защото обидните квалификации към българската история и тоталното неглижиране на нашия собствен принос е опростенческо и повърхностно свирене на струна, която само може да обърка дори хората, които ненавиждат Европейския съюз и НАТО.  

Защото как да говориш за Левски, Ботев, Раковски, ако смяташ, че те нямат никакъв принос в пробуждането на нашия народ и са загинали за една „подарена” свобода? 

Време е да се отървем от комплексите си, да скъсаме със задръжките си и да говорим честно и директно с Москва. Със самочувствие, но и с разбиране. Но не да се оправдаваме на тропащия по масата патриарх, който в официалните си изяви нито веднъж не спомена Бог и вяра, независимо че и ние, православните християни, и католическите ни братя по вяра се намираме във времето на Великия пост. 

В този смисъл липсата на реакция в София е най-логичната стъпка – избягването на обяснения, оправдания или атаки е трудно, но и правилно. Предозирането е ненужно и нито нападките срещу патриарха, нито неговата пламенна защита в стил „за да си български патриот, трябва да коленичиш пред всичко руско” не носи нещо градивно. 

Трети март е български празник. Кулминацията в усилията на нашите национални герои и чисто човешката обич, която руският император Александър II е изпитвал към България в синхрон с геополитическата стратегия на Москва към онзи момент. Това трябва да ни сближава, а не да ни разделя.  А Русия, както е казал Бенковски: „Тя нека заповяда”.  Защото можем да отбележим този ден заедно. Без обиди, комплекси и ръце, протегнати за молитва, вместо стиснати в юмрук, тропащ по масата. Така правят приятелите. И зрелите дипломати и народи. Такива ли сме? 

5 коментара
  • 5 danekdeen преди 1 седмица ...ида търсят истината ,и да задават всички неудобни и правилни въпроси на властимащите..Защото всяка изговорена лъца сто пъти,накрая става истина-то това е и целта в крайна сметка...за жалост
  • 4 danekdeen преди 1 седмица И когато чуя и видя журналист от телевизии с национално покритие започнат да говорят нещата такива каквито са,само тогава хората ще почнат да им вярват! Примери-България се е освободила от турско робство! Цигани или българи от цигански произход и т.н.
  • 3 danekdeen преди 1 седмица .....цитат:-Ако обаче проверим няколко произволни третомартенски речи, ще видим, че нито Борисов, нито Радев казват нещо, което нарушава топлите чувства между българи и руснаци. "край на цитата!
  • 2 eli0721 преди 1 седмица danekdeen, предлагам ти пак да прочетеш статията --този път по-внимателно!
  • 1 danekdeen преди 1 седмица Тотално съм разочарован от вас журналяте,че не спряхте да плонжирате пред управляващите! Никъде в тази абсурдна статия не видях от какво сме се освободили! Но прочетох как е всячески се опитвате да защитите Борисов,който сложи наравно опълченци,руснаци и всички други от руската империя!!! Но истината е, че колкото и глупости да изговарят нашите управници коленичели пред западните си господари ,никога не ще успеят да да разкъсат братските отношения между българският и руският народ!
utrack