Жители на „Дружба” протестираха срещу строеж до езерото
Регионални 17.07.2017 08:38  |   Обновена: 17.08.2017 08:01
2 коментара

Жители от столичния квартал „Дружба” се обявиха против новозапочнал строеж на зелена площ до езерото в квартала.

В неделя пристигнали багери, които започнали да разкопават терена и опитали да сложат ограда. Хората видели случващото се и дошли да поискат документи и разрешителни за работата им.

Не са получили такива, а по-късно дошлите инвеститори им показали подготовка за мотивирано предложение за изменение на плана за регулация.

„Хората, които заграждат мястото показаха документи, че площта е тяхна и искат да обособят частта от парка като техен терен”, посочи един от жителите.

Живеещите са категорични, че в района има сериозно презастрояване и смятат да сезират омбудсмана и да направят подписка срещу това.

Кметът на "Дружба" Ивайло Цеков заяви, че до сега не е постъпвало инвестиционно намерение, а в ДАК има въведено предложение за нова регулация. Той уточни, че теренът е частен и е предвиден в общия устройствен план за жилищно строителство.

Кметът е категоричен, че ако бъде допуснат строежа ще бъде публично представен и обсъден, а хората ще бъдат правилно и своевременно уведомени.

Живеещите бяха скептични, че обсъждането ще стане по правилата и затова кметът се ангажира да разлепи информацията в района и да я публикува в медиите.

Имотът е закупен след реституция през 2009 г..

Собствениците на терена заявиха пред bTV, че са решени да заградят имота, за да не се насели незаконно с роми.

В момента чакат статутът му да бъде сменен, а в сделката по придобиването няма нищо незаконно, увери Бинка Кюркчиева-Дрьомова, на чието име се води парцелът.

2 коментара
  • 2 Boris Tsvetkov Tsvetkov преди 35 седмици Благодаря на гражданите от жк Дружба, които вчера и днес категорично се противопоставиха на поредния опит за ново строителство и защитиха своето (а и на много други столичани) жизнено пространство - нашият хубав парк около езерото в жк Дружба 1. Благодаря и на БТВ, БНТ, Нова ТВ, Bulgaria On Air и на другите журналисти, които отразиха протеста на гражданите от Дружба. Настояваме за проверка на реституцията и на действията на общината. Сигнализираме Омбудсмана на Република България и всички институции С ИСКАНЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ НЕЗАСТРОЕН И ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ - ПАРКЪТ ОКОЛО ЕЗЕРОТО в жк ДРУЖБА 1. Събираме и подписка срещу строителството в парка около езерото! Борбата за красива и справедлива Дружба продължава!
  • 1 Boris Tsvetkov Tsvetkov преди 35 седмици Благодаря на гражданите от жк Дружба, които вчера и днес категорично се противопоставиха на поредния опит за ново строителство и защитиха своето (а и на много други столичани) жизнено пространство - нашият хубав парк около езерото в жк Дружба 1. Благодаря и на БТВ, БНТ, Нова ТВ, Bulgaria On Air и на другите журналисти, които отразиха протеста на гражданите от Дружба. Настояваме за проверка на реституцията и на действията на общината. Сигнализираме Омбудсмана на Република България и всички институции С ИСКАНЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ НЕЗАСТРОЕН И ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ - ПАРКЪТ ОКОЛО ЕЗЕРОТО в жк ДРУЖБА 1. Събираме и подписка срещу строителството в парка около езерото! Борбата за красива и справедлива Дружба продължава!
utrack