„Ройтерс”: Русия ще модернизира българските МиГ-29
България 14.03.2018 17:45  |   Обновена: 14.03.2018 17:56
София
3 коментара
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната.

Сделката е на стойност 81,3 млн. лева.

Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са преценили, че само руснаците могат да се грижат за доставените в края на 80-те бойни самолети. Затова и не са били поканени други кандидати.

Каракачанов: Можехме да вземем МиГ-29 от ФРГ, но сме първи натовци и отказахмеМинистърът настоява новите изтребители да могат да се поддържат и у нас

Договорът с РСК „МиГ” се забави заради обжалване в съда от страна на украинската „Украинмаш”, но КЗК на 6 март е излязла с позиция, че няма нарушения.

В материала се посочва, че процедурата за закупуване на 8 нови изтребителя от натовска държава е претърпяла провал и се очаква да започне практически отначало по-късно през годината. Отбелязва се също, че и други членки на Алианса имат на въоръжение съветска техника (напр. две трети от ВВС на Полша), но политиката на НАТО е източноевропейските държави да бъдат насърчавани да развиват и купуват оборудване западно производство, което да е съвместимо със системите от съветския период.

Дълги години се смяташе, че ще бъде взето политическо решение нашите ВВС да преминат на американски Ф-16 втора или трета ръка. Изненадващо, в края на мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков обаче излезе експертен анализ в полза на чисто новите шведски "Грипен".

След връщането на власт на ГЕРБ те стопираха процедурата, появиха се обвинения към президента Румен Радев, че е лобирал за конкретен участник в конкурса и така се стигна до поредния многомилионен транш към руския военнопромишлен комплекс.

3 коментара
  • 3 mirko123 преди 1 седмица Виетнамската война, на всеки 9 паднали F-a се пада по 1 свален Миг. Цена за F16 - 35 млн $, Миг 29 - 22 млн $. Не стига, че по-скъпо ами и по-калпаво...
  • 2 dim08 преди 1 седмица Защо си мислите, че има по-хубави ? Аз съм учил в Канадски университет който участваше в проекти на Boing, те искаха да купят F35 т.н. В крайна сметка след големи дебати Канадците купиха употребявани от Австралия. Според мен от тия Шведи нищо не става, да вървят да си продават скъпите боклуци на друго място ... Като цена/качество Руските нямат алтернатива.
  • 1 danekdeen преди 1 седмица И защо не бе американци? Вашите боклуци десета ръка ли да купуваме? Ако нашето правителство не бе толкова предателско и бе сключило договор с вас,да си заплсщате престоя в нашата държава последните десет,а и бъдещите десет години,щяхме да имаме пари да си купим какъвто искаме изтребител!
utrack