Стрелочникът от почернената гара Хитрино проговори пред bTV
България 13.03.2018 19:54  |   Обновена: 14.03.2018 08:00
България
2 коментара

За първи път стрелочникът от гара Хитрино в специално интервю пред bTV. Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на цистерни, който погуби 7 души през декември 2016 година.

Разказът му за драматичните минути на експлозията опровергава версията на собственика на композицията, обявена вчера, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията.

Ирфан вижда с очите си всичко. Оцелява по чудо. Разказва, че влакът летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.

„Влакът бучеше, нямаше тракане на колелетата, нямаше нищо – ще кажеш, че някакво земетресение става, вентилаторите се надгонваха как да охладят влака – толкова беше напечено – разказа Ирфан. – Влакът, както хвърчеше, мина по всичките стрелки. Пет вагона и пет машини прелетяха“.

„Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния: „Защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал... Ще изпотрепе пътническия влак насреща“, разказа Ирфан Хасан.

Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.

„Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща. Обръща само при особени случаи или за гариране, но не и за приемане на влак“, каза той.

По думите му няма как сама да се е обърнала, защото „тя пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми“, коментира той.

По транзитния коловоз през селото се преминава с 60 км/ч, а влакът се е движел с 87. „Той направо идваше да ни убива, друго няма какво да ти кажа“, посочи Ирфан.

Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на композицията сочи, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка. Взривът пък станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа.

„Единият от хората там, които са на гарата, е казал, че изпуска газ и въпреки всичко е пуснато електричеството отново? Не мога да ви кажа“, заяви Станко Станков, управител на „Булмаркет“.

Нова версия за ХитриноНезаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията, обявиха собствениците на „Булмаркет“ – фирмата чиято влакова композиция дерайлира в шуменското градче в края на 2016 г.

Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет" не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че виновна е високата скорост.

По темата работиха Красимир Кънчев и Петър Нанев.

2 коментара
  • 2 monk1968 преди 6 дни Каквото и да се каже - мъртвите няма да се върнат. Вина имат и от фирмата и държвата. Вижте само в какви вагони се возим-каруци....
  • 1 angelov5858 преди 6 дни Цялата вина е на собствениците на „Булмаркет”.Управителят и зам.управителят на тази фирма най-безогледно лъжат!Тези хора не са ходили на училище,особено в час по физика и не знаят какво са центробежни сили при завой на товари ,особено когато са в течно състояние и в цистерни напълнени до 80% от пълния им обем!Не знаят ,че независимо от преградите в цистерната течния товар в завой се разпределя така,че измества центъра на тежестта по-високо,което предполага обръщане на цистерната при висока скорост.Тук скоростта е била два пъти по-висока от поставеното ограничение,което е предизвикало обръщането на цистерната и разкъсване на композицията!100% вина на фирмата!
utrack