Изборите във Великобритания – какво се случи
Коментар 12.06.2017 18:05  |   Обновена: 12.07.2017 18:02
1 коментара

Какво се случи на изборите във Великобритания и дали станалото ще промени позицията на Лондон за брекзит, коментира Илияна Димитрова, която отразяваше на живо за зрителите на bTV вота в Обединеното кралство.

Сгреши ли Тереза Мей? Консерваторите са първа сила, но губят мнозинството си Според екзитпол те ще получат 318 места в британския парламент, макар досега да имаха 331

– Как се стигна до подобен резултат на изборите в Обединеното кралство?

Резултатите от изборите могат да бъдат обобщени в едно кратко изречение – победа, равносилна на загуба за Тереза Мей. Британският премиер изгуби изборния хазарт, който сама разигра, а консерваторите остават най-голямата партия в британския парламент, но без мнозинство.

Цялата кампания предполагаше, че това ще е „коронация” за министър-председателя и тя ще спечели лесно. Но с тези резултати гласоподавателите показаха, че вотът им не трябва да бъде приеман за даденост.

Изходът от парламентарни избори, които Мей свика три години преди предвиденото, шокира Великобритания, защото от години не е имало премиер, който да влезе в предизборна кампания с такова голямо одобрение и да загуби тази преднина.

Въпреки драматично слабото представяне на изборите обаче, Мей изглежда решена да се задържи на поста си.

– Ще се отрази ли това на преговорите за брекзит?

Неминуемо всичко ще се отрази на преговорите по излизане на Великобритания от ЕС. Тереза Мей се надяваше да превърне този вот във втори референдум, който да ѝ даде повече власт да заеме силна позиция срещу съюза, но претърпя поражение.

Сега брекзит ще зависи от това каква коалиция ще управлява. В предизборната кампания Мей неведнъж предупреждаваше за опасностите от „коалиция на хаоса”, ако опозиционната лейбъристка партия стане най-голямата в парламента. С неочаквана бързина обаче тя влезе в преговори за партньорство със северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която й дава крехко мнозинство в парламента.

Пет извода от изборите във ВеликобританияЛошият резултат на консерваторите ще се отрази негативно на преговорите за брекзит, така както Тереза Мей си ги представяше

–В британския парламент коалициите не са особено често явление, що за партия е новият партньор на Мей?

Парламент, в който никоя партия няма мнозинство, е доста противоречива ситуация в британската политика. Да, британците традиционно не приемат добре идеята за коалиционно правителство. Очаква се евентуалната коалиция с ДЮП да просъществува най-много година или година и половина. Възгледите на двете партии са доста различни.

Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания, но пък е водеща политическа сила в Северна Ирландия. В сегашната политическа ситуация за ДЮП, която е за излизане от Европейския съюз, ключов ще бъде въпросът за границата с Република Ирландия.

От друга страна, партията заема доста твърда антиевропейска позиция. Представителите ѝ искат и забрана на абортите, не подкрепят гей браковете и не вярват в глобалното затопляне.

С кого се коалира Тереза Мей?Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия често предизвиква голямо възмущение и неодобрение сред обществото заради спорните им възгледи

– Изборите ще се отразят и на тежестта на Мей в собствената ѝ партия. Има ли вече кандидати да я заместят на този пост?

Факт, провалът разтърси консервативната партия и много консерватори вече искат оставката на Мей. Те я обвиняват, че е свикала избори без причина и не е подготвила достатъчно добре партията си за тях.

Проблемът на Тереза Мей ще дойде, когато започнат преговорите за брекзит започнат да стават сложни и трябва да се правят големи компромиси. Тогава тя ще има много малко възможности за поемане рискове. Именно тогава и ще стане много уязвима в собствената си партия.

Очакванията са консерваторите евроскептици да застанат зад Мей, защото смятат, че тя е в най-добри позиции да осъществи обещанието в предизборната програма – да извади страната от Единния пазар и от митническия съюз.

Засега обаче като цяло коснерваторите смятат, че да оставят на поста един отслабен премиер на „Даунинг стрийт” сякаш е най-добрата от всички алтернативи.

1 коментара
  • 1 dvemogilim преди 35 седмици След Втората световнв война от Великобритания отпадна нафуканото "Велико", а тя самата се превърна в марионетка в ръцете на САЩ.Спомнте си как тя "Назлъм-назлъм" влезе в Европейския съюз.Основанията бяха две :1)Да не се самоизолира от Европа 2)Да бъде Троянския кон на САЩ в Европейския Съюз.За европейците силната икономика на Англия даваше голямо икономическо превъзходство в целия свят,което никак не се харесваше на САЩ.Щатите чакаха подхосящия момент когато разкрачената "Велико"-Британия ще ритне в слабините Евросъюза.Кризата в Гърция и на Европейския Юг не бе достатъчна за нокаутиращ шут и глупавият ход с безконтролното допускане на негри,араби,авганистанци,пакистанци и пр. все хора с абсолютно нисък обрасователен статус, с чужда и агресивна религия;население склонно към капсулиране и самоизолация и агресивно поведение,бе избран за убийствения нукаутиращ шут срещу Евросъюза.Сметките очевидно излязоха криви.Германия,Франция и Италия успяха да запазят спокойствие и става ясно,че не само ще оживеят,но в предстоящите споразумения за Брегзит яко ще уарят по мордата троянския кон на САЩ.Самите Щати са в тежка икономическа криза,независимо от уйдордисаните съобщения за обратното.Сега да му мислят хилядите българчета изпратени от гламавите си родители да учат в Англия-страната със свръхразвите съвременни технологии!Толкова развити,че предизвикаха най-голямата в човешката история екологочна катастрофа в сондажа на нефт в Мексиканския залив! На Обединена Европа не и трябва такава държава-проститутка като Великобритания.Да заминава където си ще!
utrack