Тръмп може да е нелеп, но тези зад него са страшни*
Коментар 05.07.2017 15:56  |   Обновена: 05.08.2017 15:01
Дойче веле САЩ
1 коментара

Доналд Тръмп нанася удари по мъж в костюм, чиито лице е покрито с логото на СиЕнЕн - това видео не само е зле направено, но и носи твърде отблъскващо послание. Американският президент символично се разправя с всички онези медии, които, по неговите думи, разпространявали фалшиви новини: традиционни медии като Си Ен Ен, "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост".

Доналд Тръмп „преби” Си Ен Ен в пародийно видеоКлипът беше публикуван от американския президент в личния му туитър акаунт

Още в предизборната си кампания Тръмп безмилостно се нахвърли срещу всички медии, които - според неговите възприятия - се отнасяли зле с него. С тези атаки той успя да мобилизира и голяма част от избирателите си, тъй като много от тях също ненавиждат тези "лоши" медии.

Недостойно, г-н президент!

Въпросното видео, в което Тръмп "налита" на Си Ен Ен, е не само отвратително, а и недостойно за един президент. Но от друга страна - да не би някой да се е изненадал? Безбройните туитове на новия американски президент почти всекидневно предизвикват разгорещени дискусии. Дълбоката му ненавист към медиите също не е нещо ново.

Така че възмущението около това видео ще отшуми след ден-два. И ще си остане без последствия. А малко след това Тръмп ще пусне в Туитър следващата нелепост.

Да го кажем съвсем ясно: това, че Доналд Тръмп злоупотребява с Туитър, за да обижда, шантажира и напада противниците си, е напълно неуместно и недопустимо - все едно дали туитовете му са насочени срещу медиите или срещу конкретни личности.

Впрочем, експертите по комуникация отдавна предупреждават, че с туитовете си Тръмп преследва конкретна стратегия: да отклонява вниманието от щекотливи теми, по които медиите и обществеността иначе биха дискутирали. В конкретния случай темата, която заслужаваше вниманието на всички американци, бяха буксуващите усилия на републиканците за нова здравна реформа. Защото този сюжет засяга лично милиони хора в тази страна. За разлика от войната на Тръмп срещу медиите, която - колкото и да е обезпокоителна - не ги засяга пряко.

Много по-опасно

Но още по-опасен от аматьорското видео на Тръмп е един друг клип, който в момента се разпространява в мрежата. Става дума за професионално направено видео, с което Националната оръжейна асоциация NRA цели да привлече нови попълнения.

Тук е важно да уточним, че оръжейните лобисти от Асоциацията са сред най-верните поддръжници на Тръмп.

Вижте смущаващото видео тук:

В клипа се чува глас, който залагайки на недвусмислената реторика "ние срещу тях", рисува мрачната картина на една нация, която била застрашена от привържениците на Обама и други противници на Тръмп. В клипа дословно се казва: "Има само един начин да спасим нашата страна и нашата свобода: трябва да разбием насилието на лъжата с юмрука на истината".

bTV Репортерите: Eпидемия от оръжия30 000 американци умират от огнестрелно оръжие всяка година

Това си е подстрекателство към насилие срещу противниците на Тръмп, твърдят критиците на видеото, което от публикуването му през месец юни е гледано вече над 6 милиона пъти.

И наистина: фактът, че оръжейното лоби отправя съвсем съзнателно такова послание - и то в една и бездруго взривоопасна атмосфера, е сигнал, който е много по-лош и много по-опасен от недодяланото побойническо видео на Тръмп.

Автор: Михаел Книге

*заглавието е на редакцията

Дойче веле
1 коментара
  • 1 vputin_ преди 21 седмици Do avtora - izvadi so glavata ot anusa
utrack