Авторът на фалшивите бомбени заплахи е българин, живеещ в чужбина
Криминално 13.01.2018 11:56  |   Обновена: 13.02.2018 11:01
Венелина Григорова
0 коментара

МВР установи кой е авторът на фалшивите сигнали за поставени бомби в НДК, летището и Народното събрание. Той е 45-годишен българин, живеещ в държава в Европа, посочи директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов на специален брифинг.

Заплахите бяха отправени в четвъртък и петък, когато бяха основните събития по началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Последният сигнал е от вчера в 17:00 ч. Заради него службите евакуираха НДК, където малко по-рано през деня Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и европейските комисари.

Установено е, че авторът на фалшивите заплахи подава сигналите от карта на чужд мобилен оператор. Използва един и същ номер.

Заплахите му са не само до България, а и до различни европейски институции, като Европейската комисия. Подава сигналите на достъпни в интернет телефони.

Знае се, че мъжът се намира отдавна в страна от Европейския съюз, но засега от МВР не разкриват в коя. В момента се действа със службите в съответната държава за неговото намиране и задържане.

В България има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол.

Евакуация на Летище София заради бомбени заплахиПолицията провери сигнала - взривно устройство няма

Иванов добави, че за момента е неясна мотивацията за обажданията и лицето може да е психически неуравновесено.

За такова деяние законът предвижда глоба от 10 хил. до 20 хил. лева, както и затвор.

0 коментара
utrack