Прокуратурата: Стефан Станев може да отговаря за убийството на Виола
Криминално 12.10.2017 15:14  |   Обновена: 12.11.2017 15:02
София
0 коментара

Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Стефан Станев, който ще отговаря за жестокото убийство на Виола Николова от 23 юни т.г. Тезата на защитата до момента беше, че мъжът е невменяем, но влизането на делото в съда показва, че поне за прокуратурата той може да отговаря за постъпките си.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

В стряскащи подробности от държавното обвинение описват деянието, започнало с употреба на екстази и марихуана от страна на Станев, продължило с неговата агресия срещу приятелката му със: стик за голф, назъбен кухненски нож, друг дълъг кухненски нож и трето хладно оръжие и завършило с решението на обвиняемия да завие мъртвото й тяло със завивка и да постави плюшена играчка върху трупа й.

Въдворяват обвинения за убийството на Виола в психиатрияСтефaн Станев ще остане един месец в психиатрията на ловешкия затвор

От прокуратурата са категорични, че младата жена е починала след продължително страдание, като до последно е осъзнавала ситуацията, в която се е намирала.

Посочва се и че Станев е признал за убийството пред своя приятелка, преди да избяга от София в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин,екстази,тетрахидроканабинол и кокаин. От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502,70 лв.

Вменяем ли е?

Назначената комплексна психолого-психиатрична експертиза е установила, че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл.

Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние, смятат вещите лица.

Трагичен край на кошмарен сюжет

Убийството на Виола Николова далеч не е първото деяние, за което Стефан Станев е обвиняван.

Бившата му жена разказа, че също е била обект на агресия от негова страна – преди и след раздялата им.

Бившата съпруга на убиеца на Виола: Това можеше да съм аз, можеше да са децата миРеакцията на прокуратурата, която единствена има правото да поиска настаняването на Стефан Янев на принудително лечение, е неадекватна, смята адвокат Георги Богданов

По думите й множеството сигнали и оплаквания от поведението му са останали без адекватен отговор от страна на институциите.

0 коментара
utrack