„Българската следа” в успеха на „Спейс екс”
Технологии и наука 12.02.2018 19:46  |   Обновена: 13.02.2018 00:16
Борислав Лазаров САЩ
0 коментара

На борда на червения електромобил, отправил се към Космоса има табела с имената на всички служители, работели по проекта "Спейс екс", сред тях са и няколко българи.

Нашият сънародник Орлин Велев е сред най-младите специалисти, работили по тежкотоварната ракета на компанията „Спейс екс”. Тя беше изстреляна успешно на 6 февруари.

Специалистът е син на проф. Орлин Велев, който емигрира в САЩ със семейството си през 1996 г. Тогава Орлин-младши е още бебе. 22 години по-късно го виждаме сред служителите на Илон Мъск, наблюдават как тяхната разработка - най-тежката ракета в света, се отправя към Космоса.

„Синът ми започна като инженер в „Спейс екс” на 21 години и независимо работи по проект на една от системите на бъдещите космически апарати”, обясни професорът.

Орлин-младши е сред тримата български специалисти, които работят в „Спейс екс”. Те нямат разрешение да дават интервюта. Преди 2 г. младежът печели стипендия от Американската научна фондация, но избира да работи по космическите програми на Илон Мъск.

Баща му споделя, че Орлин има интерес да види родината си и, ако има възможност, ще го направи през лятото.

Освен него в "Спейс екс" работи и д-р Маргарита Маринова, която има ключова роля в разработването на ракетата. Българката е работила за НАСА. От 2013 г. е част от екипа на "Спейс екс" и е старши инженер в марсианската програма на компанията.

0 коментара
utrack