28 тръгват на изгубена битка срещу Путин
Светът 13.01.2018 21:21  |   Обновена: 13.01.2018 21:10
Валентин Костов Русия
3 коментара

Ясни са вече всички кандидати за следващ президент на Русия. Претендентите са общо 29. От тях 15 са независими, а останалите са представители на политически партии.

Независимите са издигнати от инициативни комитети, при необходими най-малко 500 присъстващи на събранието, на което кандидатурата се издига.

Общо 46 кандидати изявиха желание да седнат на „трона“ в Кремъл, но две трети от тях не получиха разрешение от Централната избирателна комисия. Председателката на ЦИК Елла Панфилова доста деликатно коментира пред медиите, че сред кандидатите е имало „меко казано, големи чудаци“.

Сред отхвърлените е и най-шумният опонент на Путин през последните години – Алексей Навални. Той не беше допуснат заради влязла в сила присъда от пет години условно за извършени финансови злоупотреби. Навални обжалва пред всички възможни инстанции, чак до Върховния и до Конституционния съд, но според всички тях ЦИК е спазила буквата на закона.

Не беше допусната и първата жена мюсюлманка кандидат за държавен глава на Руската федерация Айна Гамзатова. Тя е съпруга и съветник на главния имам на Дагестан, а също така и издател на списание „Ислям“. ЦИК откри нарушения при организирането на инициативното събрание и нередности в документите ѝ.

Поради същите причини беше отхвърлена и кандидатурата на общественичката Татяна Воловик, която защитава интересите на излъганите акционери.

След като бяха са регистрирани, независимите кандидати трябва да съберат най-малко 300 хил. подписа до 31 януари, за да бъдат допуснати до участие в изборите. Изискването на партийните кандидати е 100 хил. подписа, а кандидатите на парламентарно представените формации са освободени от това изискване.

Ако изпълни това условия, на 18 март избирателите ще могат да пуснат и гласа си за телевизионната водеща, писателка и реалити звезда Ксения Собчак. Познатата на всеки руснак 36-годишна дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург е представител на партията „Гражданска инициатива“, която няма нито един депутат в нито един регионален парламент на федерацията.

Макар на пръв поглед да са на еднакви идейни позиции, Навални я определя като „губещ политик с възгледи на човекоядец“ и „карикатура на либерален кандидат“.

Вотът на 18 март ще бъде вторият в постсъветската история на Русия, на които няма да участва Генадий Зюганов. Динозавърът на руската политика и лидер на Комунистическата партия винаги е втори на президентските избори и никога не печели. На първото си явяване на избори за президент през 1996 г. той получи почти колкото Борис Елцин (32% срещу 35%) и отиде на балотаж, където загуби с 40 на 60%. През 2008 и 2012 г. Зюганов събра между 17 и 18%, но отново беше втори, съответно след Дмитрий Медведев и Владимир Путин, които спечелиха още на първия тур.

Не се отказва обаче политветеранът и най-колоритен кандидат-президент Владимир Жириновски. Ако на първото си участие през 1996 г. срещу Елцин беше едва пети с 5%, то на последните избори през 2012 г. той спечели над 9 на сто и излезе трети.

Очевидно и ултранационалистът губи хъс, тъй като от доста време не е сбивал в телевизионните студиа с някой опонент.

Сегашният кандидат на комунистите Павел Грудинин, директор на совхоз „Ленин“ край Москва, и Жириновски са единствените претенденти за поста, които имат реална подкрепа на големи политически формации. Двамата са и единствените сигурни кандидати засега, тъй като са от представени в Думата партии са освободени от изискването да събират подписи.

Сигурен е и Путин, който по неофициални данни вече е надхвърлил далеч необходимите 300 хил. подписа.

След отказа за Навални, единственият разпознаваем и достатъчно популярен в страната политик с либерални прозападни възгледи е Григорий Явлински от „Яблоко“. Той отново е кандидат, както и през далечната 1996 г., но вече толкова години отстояваните от него идеи не успяват да грабнат сърцата на руснаците.

Поради същата причина отхвърленият Навални само може да бъде доволен от отказа на ЦИК. Ако се вярва на статистиката от изборите и на последните проучвания, при поне 15% за кандидата на комунистите и още няколко процента за Жириновски, за любимеца на западните медии не биха останали повече от няколко трохи от изборната трапеза.

А лъвският пай от най-вероятно 75% избирателите ще отредят за неоспоримия си лидер от 2000 г. насам Владимир Владимирович Путин.

3 коментара
  • 3 vputin_ преди 1 ден путин унищожи ислямска държава докато сащ я въоражаваха факт ! путин обидни народа в русия факт! путин въдвори ред в чечня и в момента мюсюлманите там го обичат факт! путин предложи изгодни условия на България за Южен поток , Бойко и тъпанарите в парламента казаха не Факт ! Путин заяви, че ще брани ценностите на православната църква и русия ще стане център Факт! Путин прави всичко възможно да направи алтернатива на МВФ ( чрез създаване на БРИКС) факт! путин изгони голяма част от еврейските олигарси и върна енергетиката в ръцете на руската държава Факт! Путин защити своя народ в источна украйна където мафиотското украинско правителство финансирано от САЩ започна геноцид Факт ! Путин не се поддаде на провокации и отреагира много дипломатично на всички военни и полит. провокации Факт!
  • 2 vputin_ преди 2 дни Путин е най-великия в света в момента , а болшинството от българите са си заровили главите в г.ъза до раменете
  • 1 na_maika_ti преди 2 дни Путин е велик
utrack