Федералният съд отново блокира исканата от Тръмп отмяна на програмата за имигранти
Светът 14.02.2018 11:27  |   Обновена: 14.02.2018 11:04
САЩ
1 коментара

Федералният съд в Ню Йорк блокира решението на президента Доналд Тръмп за отмяна на програмата, която позволява на млади имигранти, дошли незаконно с родителите си в Съединените щати, да учат и работят в страната.

Това е второ подобно съдебно решение по казуса.

През януари федерален съдия от Сан Франциско взе решение срещу отмяната на тази програма, от която се възползват над 700 хил. имигранти.

Когато отмени мярката през септември, Тръмп даде на Конгреса шест месеца да приеме закон, който да я замени. Конгресмените обаче все още не успяват да се разберат.

Вчера Тръмп напомни, че крайният срок за това изтича на 5 март.

1 коментара
  • 1 borissov_d преди 1 седмица Не може да се забрани на един президент да променя или оттегля заповеди на предишен президент (а в случая говорим за НЕЗАКОННА заповед на предишен президент, тъй като DACA по същество представлява забрана на органите на реда да депортират хора, които са незаконно в страната), и това въпросният съдия много добре го знае. Това се прави просто за да се забави още малко и още малко неизбежното премахване от страната на нелегалните, нещо, което Тръмп обеща, и нещо, за което хората гласуваха, в опит да се задържат въпросните нелегални, които се очаква да гласуват за Демократите на изборите тази година. Повечето от въпросните съдии за кадри на Демократическата партия, назначени я от Бил Клинтън, я от Обама. По същия начин съдии на няколко пъти спираха заповедта за забрана за влизане на хора от няколко държави-клетки на тероризъм, с мотива, че тази забрана е срещу мюсюлманите и расистка. Въпреки че най-големите мюсюлмански държави не са част от забраната. Въпреки че мюсюлманите не са отделна раса. И в края на краищата това стигна до Върховния съд, който единодушно реши, че президентът има право да ограничава миграцията. И това е нормално - в съответния закон е написано буквално "Президентът може по причини на националната сигурност по всяко време да променя условията за, да ограничава, или да спира допускането на мигранти като цяло, или на отделни класове мигранти, за колкото време е необходимо". Сега ако и това стигне до Върховния съд, се очаква същото. А иначе си струва да се отбележи и че повечето от тези съдии принадлежат към 9-ти Окръжен съд (Ninth Circuit Court of Appeals/някои с право го наричат Circus). Това е съдът с най-много обърнати решения от Върховния съд в цяла Америка. Само едно не разбирам, защо Конгресът още се мотае, а не започне импийчмънт срещу тези съдии.
utrack