Страните от Третия свят реагираха остро на изявлението на Доналд Тръмп за „мизерните дупки“
Светът 13.01.2018 18:24  |   Обновена: 13.02.2018 18:02
2 коментара

Страните от Третия свят реагираха остро на изявлението на Доналд Тръмп, че са „мизерни дупки“.

Според съобщенията в медиите на среща със сенатори американският президент попитал защо се допускат имигранти от „мизерни дупки“ като Хаити, а не високообразовани от Норвегия.

Доналд Тръмп: За какво са ни имигранти от „мизерни дупки”?Това, твърди се, казал американският президент пред двама сенатори

Безпокойство от думите на Тръмп изразиха много държави от Африка и Латинска Америка, както и Африканският съюз.

Американският шарже д'афер в Хаити беше извикан на среща с президента на карибската островна страна за обяснение. Ботсвана също повика за обяснения американския посланик в страната, предаде АФП.

Посланиците от групата на африканските страни в ООН поискаха опровержение и извинение от американския президент. След спешно съвещание, продължило четири часа, групата единодушно заяви, че е дълбоко шокирана и осъжда скандалните расистки и ксенофобски думи на Тръмп, както са съобщени в медиите.

Норвегия също изказа съжаление, че името ѝ е замесено в скандала.

Вчера и комисията на ООН за правата на човека реагира и нарече изявлението на Тръмп „расистко“.

Също вчера в „Туитър“ Тръмп обаче написа, че никога не е казал нещо лошо за хаитяните, предадоха световните агенции. „Никога не съм казвал нещо обидно за хаитяните освен това, което е очевидно, а именно, че Хаити е една много бедна и изпитваща трудности страна“, написа той.

„Никога не съм казвал: „Изгонете ги!“. Това е измислица на демократите. Имам страхотни отношения с хаитяните“, допълни Тръмп в „Туитър“. Той добави, че може би трябва да записва заседанията си.

Сенаторът демократ Дик Дърбин, присъствал на срещата с Тръмп, на която е била обсъждана имиграцията, каза пред американски медии, че президентът на няколко пъти използва думите „мизерни дупки“, предадоха Ройтерс и Франс прес. „Той произнесе на няколко пъти тези думи, изпълнени с ненавист“, каза Дърбин, подлагайки на съмнение опровержението, направено от Тръмп.

2 коментара
  • 2 Vasslakos3 преди 9 седмици В предишното ми съобщения *** е Ютюб, интересно защо го цензурирате, все едно парите и вашите и на Гугъл не идват от едно и също място.
  • 1 Vasslakos3 преди 9 седмици Интересно е защо при закрита среща на президента с 10 сенатора, за чиста монета се взема думата на 1 от тях, и то демократ. Още по-интересното е дори изказването да беше направено, коя точно част от него е "расистка". Никоя държава не е самостоятелна раса, по същия начин мюсюлманите също не са раса. Има още десетки такива примери. Просто когато никакви други атаки не работят срещу даден човек, демократите прибягват до опити за създаване на чувство за вина - ти си расист, ти си сексист, ти си ксенофоб (същото се прави и у нас, най-често от ДПС). Много интересно как 70 години никога не е бил наричан расист, напротив, има сума примери през годините, в които е оказвал огромна помощ на обикновени хора от всякакъв цвят и религия, безброй отличия за подкрепа на човешките права, защита от дискриминация и т.н., през 90-те когато купува резиденцията си Мар-а-лаго във Флорида, той разрешава на негри, евреи и други групи да се записват като членове (в клуба), нещо, което не е правено от другите резиденции в района, дори съди общината с мотив, че тя дискриминира него и резиденцията му заради това, че позволява достъп на малцинства. По едно време дори приятелката му е цветнокожа. И изведнъж, когато през 2015г. решава да се кандидатира за президент като републиканец, става расист. И въпреки че от 2015-та до ден-днешен не е правил нито расистки, нито сексистки, нито каквито и да било подобни други изказвания, в очите (по-точно ушите) на хората, той е сексист и расист. Защо - защото т.нар. "медии" и "журналисти", вземат даден слух/съмнение/предположение и го обявават за факт (пример, "Тръмп е расист"). Повтарят го няколко пъти, за да го затвърдят, и вече оттам нататък го приемат за даденост и започват да го коментират, да го надграждат, разширяват и т.н. И в момента за 2 категории хора президентът на САЩ е расист. Едната категория са заети/стари хора, които просто нямат време или възможност да се задълбочат и да проверят как стоят нещата, дори да искат. Втората категория са либералните снежинки, които просто НЕ ИСКАТ да разберат истината. За тях Хилари е богиня, It was her turn, и това е, ако се опиташ да им обясниш нещо, ще ти наговорят обиди и ще си запушат ушите, за да не те чуват. Няма да отидат в *** и да си пуснат и да гледат 2-3 речи на Тръмп (или Сидеров, или Орбан, или Путин, или Нетаняху, или който и да е лидер, мислещ за народа си), без прекъсвания, изрязвания, без да са монтирани от скапаните обслужващи интереси медии. Така ще могат да се убедят кое е вярно и кое не. Но те няма да го направят, те не живеят в реалността, не искат. Дай им 50 пола и по няколко изречения, от които да се чувстват "обидени" и "репресирани", и всичко им е окей. Утре отново. Днес Тръмп е расист, утре е руски агент, следващия ден не си е плащал данъците, на 4-тия ден отново е расист. Но на хората вече им омръзна и след време нещо някъде може да изгори.
utrack