Земетресението в Иран: Най-малко 540 загинали, близо 8000 ранени
Светът 14.11.2017 12:53  |   Обновена: 14.12.2017 12:01
Иран
0 коментара

Властите в Иран обявиха края на спасителните операции в районите, пострадали от земетресението с магнитуд 7,3 в неделя, и съсредоточиха усилията си върху бедстващите.

Броят на жертвите е най-малко 540, а ранените са повече над 8000.

Разрушени са повече от 12 хил. къщи, а цели селища са без вода и електричество.

Над 400 души са загинали при труса между Иран и Ирак (СНИМКИ)Ранените при земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер са над 4000

Най-много – над 300, са жертвите в град Сарпол-е-Захаб в провинция Керманшах, на 15 км от границата с Ирак. Болницата там е силно пострадала, което затруднява обслужването на ранените. Най-тежко пострадалите бяха транспортирани в болници в Техеран.

Хиляди хора са настанени в импровизирани лагери, а много други прекараха втора нощ на открито поради страх от нови трусове след регистрирани близо 200 вторични.

Около 30 хуманитарни екипа се грижат за бедстващите, хеликоптери на иранската армия доставят медикаменти и провизии до труднодостъпните селища. Приоритет в момента са мащабните акции за кръводаряване.

Представители на чуждестранни медии обаче не се допускат до пострадалите от земетресението зони.

Иранският президент Хасан Рохани, който посети днес тежко пострадалата провинция Керманшах, каза, че администрацията му планира да подпомогне възстановителните работи с помощи и заеми.

Вижте и видеото:


Загиналите в Северен Ирак са десет, а ранените – стотици.

В Иран е обявен тридневен траур.

0 коментара
utrack