Луксът и бедността – ръка за ръка
Тази сутрин 15.10.2014 09:53  |   Обновена: 15.11.2014 09:01
Стоян Георгиев
8 коментара

България е рекордьор по скъпи държавни коли в ЕС. В Дания почти липсват автомобили S клас, в цяла Австрия има само 6 депутатски коли. Българските министри са с по-луксозни возила от западноевропейските си колеги.

България купува 7 супер луксозни автомобили Audi А8, по 124 000 лева всяка, за нуждите на Министерски съвет. Поредното попълнение в лъскавия автопарк на НСО затвърждава България като една от най-разточителните държави в Европа по отношение на скъпи автомобили. Въпреки че харчат и управляват парите на най-бедния народ в Европа, нашите министри и депутати се возят в много повече на брой и в по-скъпи автомобили от държавните мъже на най-богатите страни в Европа. 


Едва 12 луксозни автомобила от S клас има в цялата държава Дания. В България само държавните и общинските автомобили от супер клас са над 50. В Дания минималната работна заплата е около 1700 евро. В България е 173 евро. 

Българските министри се возят в по-големи и по-скъпи коли от австрийските си колеги.  В Австрия на разположение на всеки министър има по едно Audi А6. Автомобилите на австрийците са един клас под мерцедесите и аудитата на българските им колеги. В Австрия целия парламент и всичките 245 депутати разполагат с 6 автомобила. В България 240 депутати  разполагат със 116 автомобила.

Минималната работна заплата в Австрия е 1400 евро, което е 8 пъти повече от минималното възнаграждение на българите. В Германия 622 депутати разполагат с 40 автомобила, но пътуват предимно с обществен транспорт. След началото на икономическата криза и стягането на коланите държавните мъже в Ирландия се отказаха изцяло от използването на държавни автомобили. В Белгия парламентът разполага със 7 автомобила, а депутатите се придвижват предимно с обществен транспорт, велосипеди и лични автомобили. 

В Хърватия, която има почти двойно по-висок БВП на глава от България, е забранено да се купуват автомобили от S клас с пари на данъкоплатците.  Министрите в най-новата членка на ЕС се возят с автомобили среден клас.

Бедните и лукса

В една от най-бедните страни в Европа Босна и Херцеговина първите мъже наскоро се оборудваха с Audi А8. Същите супер луксозни автомобили, които си купува българската държава. Покупката се случи на фона на социалното недоволство в Босна, което изкара по улиците хиляди безработни младежи.

Подобно на България, около половината население на Босна живее под прага на бедността. 

И още един парадоксален факт - всеки един министър на 7-милионна България има на разположение по-луксозна кола от държавния глава на най-населената страна в света Китай. Председателят на китайската народна република използва държавен... китайски автомобил Great Wall.

8 коментара
  • 8 pepakubadin1 преди 3 години тези коли са взети с парите от ктб няма нищо чудно в това
  • 7 xbizzit преди 3 години Не ви ли е срам бее?!?!... Ама така ще е то, като и ние сме си такива покорни овчици и забравяме на кой каква му е ролята. Те не са тук да властват, а да ни представляват.Ти ако не си гласувал - Хасан е, бабати е, и еди си кой още тъпак със средно образование - е гласувал. А ти? Ти кво прави? Аз лично си правех бийтове и записвах. Е затва не чакам от тая държава нищо, сам се оправям.. и пак е жалко, много жалко
  • 6 Black Chicken преди 3 години Тук са истинските цени http://www.audi.bg/files/bg/element/file_download/573.pdf
  • 5 Black Chicken преди 3 години Депогъзове.
  • 4 analizator2 преди 3 години Мндааааа това меко казано е цинизъм...ето така се зараждат революциите !
  • 3 Gabone преди 3 години Хора и бездомници от глад умират буквално... наште кюфлеци ще си сменят автопарка на всеки 2,3, години.... я марш да помпят гумите на влака! С една кошница Молотов коктейли ще горят много прекрасно новите им возила!
  • 2 Gabone преди 3 години Какви луксозни коли на тези мафиоти бе.... а бързо ги обявявайте на търг! Който иска да ходи до парламента с кола... да си има ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ...да му бъде плащано само горивото от страна на държавата , ЕДИНСТВЕНО ЗА СЛУЖЕБНИ ЦЕЛИ ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ!
  • 1 Zemedelec_13 преди 3 години Защо всички шикалкавят и никой не казва истината че тази сделка не е направена за да се возят следващите а за да се вземе комисионната от обществената поръчка. Какво ме топли че някой нямало да се вози. Какво, ще ходя да го следя дали се вози или с това ще се промени здравното обслужване. Проблема е че закона за европейските обществени поръчки изтънчено узаконява кражбите в България. Нали на ЕС основния му принцип е свободно движение на хора и капитал. Така че той подържа свободното движение на капитал от бедните към богатите. Да корупцията не е принцип на ЕС, но когато тя стане законна тя вече не е корупция а бизнес, лобизъм и други звучни английски думи. Всеки закон завършва с наказателен развел а не с раздел за морал и алтруизъм. ПИТАМ КАКВО ЩЕ Е НАКАЗАНИЕТО ЗА ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ – ПОЛИТИЦИТЕ и МИНИСТРИТЕ. Защото те ВЪВЕДОХА ТЕЗИ ЗАКОНОВИ НОРМИ.
utrack