България е дом за хиляди, избягали от войната в Сирия
България 02.01.2013 08:00  |   Обновена: 24.11.2014 13:45
България
9 коментара
Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС, архив

Има хора, за които България не е място, от което искат да избягат, а точно обратното - убежище. Над 20 000 бежанци са поискали закрила у нас през 2012 г. Най-много са хората, избягали от войната в Сирия в търсене на мир и нов дом.

Само преди няколко месеца никой от тях не е предполагал, че ще посреща 2013 г. без дом и на чужда земя. Казват, че за тях България е обетованата земя, която им дава надежда за нов живот.

„Миналата година празниците за нова година бяха прекрасни, много истински. Но заради това, което се случва в Сирия, нямам сърце да празнувам сега. Там толкова хора плачат и има толкова кръв. Не ми е до празници тази година”, казва сириецът Хюсеин Мохамед.

„Аз бях войник в Сирия. Боли ме, че родината ми е превзета от едни мафиотски групировки, които воюват и се избиват помежду си. А аз не бях в състояние да убивам хора, да избивам собствения си народ. Затова избягах от казармата”, обясни Ахмед Дауд.

„Не исках да ходя да служа в армията, не исках да ходя в казарма, защото трябваше или да убивам невинни хора, или да бъда убит”, добавя и 19-годишният Халил.

За да стигнат до България, хилядите прокудени от войната сирийци, са минали през истински ад. Ева и Мохамед разказват, че са дали всичките си пари на трафикант от Одрин, който им посочил една козя пътека в гората и ги зарязал заедно с четирите им деца.

„Ние не знаехме, че нелегалният път е толкова опасен и толкова труден. Ако аз знаех през какви изпитания и опасности ще премина, нямаше да тръгна изобщо. Децата бяха ужасени. Плачеха по пътя, а ние не знаехме къде отиваме. Само се молехме на Бог да ни помогне и да ни заведе на сигурно място”, разказва жената.

„По пътя нямахме вода, а децата бяха много жадни. Докато вървяхме намерихме една къща, изоставена. Влязохме в нея и намерихме там една бутилка вода, която ни се стори като съкровище. Бяхме с много багаж, носехме дрехи, но заваля дъжд и ги намокри. Затова бяхме принудени да хвърлим дрехите, да оставим всичко, за да можем да вървим или да носим децата. Пътят беше осеян с тръни, а ние вървяхме по тях”, спомня си Ева.

Да имат дом и родина е най-голямата мечта на Ева и Мохамед, които бягат от войната през целия си живот. „Аз си пожелавам да се върна и да видя дома си. Защото ние сме палестинци. Родени сме като бежанци. Живяхме като бежанци и цял живот ще останем бежанци”, каза през сълзи тя.

„Аз бях намислил да продавам къщата, за да имаме някакви пари, за да живеем някъде другаде. Но вече нямаме къща. Нямаме нищо. Там нищо не ни остана”, добавя Мохамед.

„В Сирия ние живяхме много трудно. Нямахме право на собственост там. Стена по стена, стая по стая строихме своята къща, своя дом. Живеехме там и учехме децата си, че Сирия е тяхната родина. Сега трябва да ги учим отново и да им казваме, че България им е родината. Не знам по-нататък какво ще е”, споделя Ева.

Сега семейството живее с четирите си деца в общежитието за бежанци. Най-малкият им син и до днес се стряска насън от спомени за стрелбата, която е чул, и кръвта, която е видял при атаките на сирийската армия близо до дома им.
 

9 коментара
  • 9 vasko49 преди 4 години България е дом за хиляди но не и за българите самите те тънат във бедност и глад но за тях няма кой да се грижи . важни са наставленията които ни дават от вън време е да се замислят управляващите и журналисти не пишете толкова със голям патос слезте на земята най после огледайте се виште как живеят не богатите а повечето българи
  • 8 PifchoBG преди 5 години Гледайте по Алфа ТВ как сирииските бунтовници, "радетели" за демокрация и свобода режат главите на хора с нож докато са живи, изпразват 30 патрона в едно тяло, влачат хора вързани за задницата на автомобил и всичко това с викове "алах акбар" ! Нема даговидите по босфорТв, небългарска национална тв или новата стара пропагандна тв.
  • 7 sergei stanishev преди 5 години а пък за тзи статия нямам думи какво ни засяга това нас българите 5 деца разбираш ли 5 марш към друга мюсулманска държава там да ги приютавата.ама няма да стане ха ха.само е булгариста и тя ще стане скоро мохамеданнска
  • 6 pirat_19 преди 5 години Ама тия ваште репортери правят повече гафове и от президента,бе!И защо ми се стори ,че това беше милата на всички зрители Миролюба?Според това което видях се оказва,че България трябва да даде убежище на престъпник.Защо ли?Ами в коя държава по света дезертъорството от армията не е престъпление.Избягалият дори може да бъде обявен за международно издирване.Ама кой ли репортер го е грижа,важно е да му пуснат материала. После... оказа се ,че сирииският емигрант е палестинец.Абе, аланкоолу,нали си имате независима палестинска държава,бе,що не бегаш там ,ами си ни увиснал на вратата на европеиския съюз,щото тука има помощи,има и такива подлоги дето със прискърбен глас ми обясняват,що трябва да се бъркам в джоба та да храня и такива мошеници. Я ако обича така наречената репортерка ,да ми обясни,защо аджеба емигрантите от Сирия бягат на99% в Турция,що не тичат към Йордания,примерно,нали и тя е ислямска държава.Защо в мнозинството си бежанците са мюсюлмани.Защо няма християнски бежанци към Израел,естествено.Израел ще ги приеме ,това не подлежи на съмнение. Ама това са подробности върху ,които такива печени журналистки не се замислят.Щото им е толкова багажа.Важно е да има повече,ах и ох,горките!!!И те ,затова ви бяга реитинга ,а с него и кадрите. А воината в Сирия си е повторение на либииският сценарии-бият се сунити със шиити и всички срещу правителството.Чуе ли се викът-Аллах акбар-това вече не е политика ,това е религиозна воина!!!!!
  • 5 gobogit преди 5 години Да им се позволява да останат, само при условие, че приемат Православната Вяра!Иначе - НЕ!Не ни трябват повече шахидки и муджахидини!!Маха бурката - остава.Не ще - обратно в Сирия!
  • 4 PifchoBG преди 5 години stasniata, ходити си в турциа ако искаш забратки. Тук е БЪЛГАРИЯ. Запомни !
  • 3 tendi преди 5 години Сирия е прекрасна страна. През 1983,1984,1985 много пътувах из нея. Много хубав климат, мек имаше всичко. Плодове , зеленчуци, мляко и млечни храни , месо. Сега я съсипват умишлено. А тези дошли тука да ги храним, кой знае какви са и защо са... По добре да си вървят. Не са много за вярване.
  • 2 james1 преди 5 години Истината за Сирия четете в АННА НЮЗ. Много по-различна е от пропагандата на САЩ и неговите подлоги като Босфор ТВ. http://anna-news.info/
  • 1 1116 преди 5 години kato po-jiveeiat malko v BG sami 6e iskat da izbiagat.............
utrack