Ново начало за Хитрино: Започна възстановяването на разрушените къщи (СНИМКИ)
България 19.05.2017 08:51  |   Обновена: 19.06.2017 08:01
Хитрино
0 коментара

Днес беше направена първата копка на строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива в Хитрино.

Това е най-ударната част от възстановяването на селото и тя започва пет месеца след трагедията. Начало на строителството беше дадено от министър-председателят Бойко Борисов.

Фирмите вече са на място с техника и работници, а уверенията са, че строителните дейности ще бъдат извършени максимално бързо и качествено.

До дни повдигат обвинения за трагедията в ХитриноОкончателната експертиза показва, че причината за дерайлирането на влака е превишената скорост, а за това отговорност носят и двамата машинисти

Работата започна от къщата на Шенай Хюсеин, чийто съпруг и син загинаха при инцидента, а от дома ѝ не остана и следа. Жената и другият ѝ син трябва да влязат в новия си дом до края на годината.

Премиерът Борисов увери, че въпреки големия обем от процедури и документи, институциите работят максимално бързо за възстановяването на селото.

„Оптимист съм, защото дори и тези, които имат жертви, плачат, но в същото време виждат, че ще получат поне имотите си. Ако имаше начин да върнем жертвите – цена няма, щяхме да я платим, но поне да ги подпомогнем“, отбеляза той.

Друго от жилищата, които ще се възстановят, е бащината къща на Цветан Цветков, която е напълно разрушена при взрива.

Според него обаче Хитрино никога няма да бъде същото. „Не очаквам да бъде това, което е било. Това, което преживяхме, няма как да се изличи от паметта ни“, каза той.

Общо 24 къщи в селото ще бъдат възстановени напълно.

Първите 10 нови се строят безвъзмездно от фирми членки на Камара на строителите. За останалите 14 финансирането ще бъде от държавата по линия на социалното министерство.

Текат основни ремонти и на други постройки, засегнати от взрива.

0 коментара
utrack