На автостоп до Индия за 511 дни без смартфон (СНИМКИ)
Любопитно 22.07.2015 14:14  |   Обновена: 22.08.2015 14:02
Светът
0 коментара

Борис и Марта се запознават случайно в София преди около 4 години. Двамата авантюристи прекарват няколко дни в мечти за пътешествия из далечни страни и най-накрая се спират на Индия. Целта им е да стигнат дотам без самолет.

Със себе си взимат по една раница, една стара Nokia и неутолимата жажда за свобода и приключения.

511 дни и множество незабравими случки довеждат двойката до заветната дестинация. По пътя те срещат много нови приятели, един от които е котката Бурма, която им става верен спътник.

Борис и Марта стигат до Индия, като минават през Турция, Ирак, Иран, Китай, Тайланд и Мианмар. Ориентират се по карти, понякога правят и свои собствени чертежи, позовавайки се на противоречивите твърдения, които им дават случайно срещнати хора.

„Без да имаш Google, който да отговори веднага на въпросите ти, получаването на информация се превръща в игра на търсене на съкровище”, пише Марта.

Пътуването не минава без непредвидени неприятности. Борис и Марта разказват, че когато били в Тибет, нямали достатъчно местни пари. Двамата пътешественици били уморени от пътуването през Тибетските планини, а освен това Марта била нахапана от куче по пътя. Двойката обикаляла с часове в опит да размени няколко долара за китайски юан, за да ваксинират Марта против бяс. Нямало обаче работещи банкомати, а банките не искали да обменят парите.

Тъкмо когато Борис и Марта започнали да се отчайват, местна жена им се притекла на помощ. Борис успял да й обясни ситуацията, като използвал знаци и жестове. Жената призовала всички на улицата да помогнат на двамата пътешественици. Мигновено се стекли случайни минувачи, монаси, собственици на магазини и сервитьори.

„Никой не искаше да обмени доларите, но дъждът от юани не спираше да вали”, споделя Борис.

Въпреки всички трудности, младите авантюристи успяват да стигнат до мечтаната дестинация. Междувременно създават блога Roving Snails, в който описват любопитни факти за пътуването си и полезни съвети за бъдещи техни последователи.

Борис споделя, че следващата им дестинация е България, но тъй като възнамеряват да пътуват отново на автостоп, вероятно ще пристигнат в родината чак през ноември.

0 коментара
utrack